Početna / Social & integration support / Tinejdžer iz Avganistana polaznik “Malih pozorišnih eksperata” u Narodnom pozorištu bez pratnje poreklom iz Avganistana

Tinejdžer iz Avganistana polaznik “Malih pozorišnih eksperata” u Narodnom pozorištu bez pratnje poreklom iz Avganistana

15.07.2020. Beograd, Sedamnaestogodišnji Habib, tržilac azila poreklom iz Avganistana, u Srbiji je gotovo tri godine. Naučio je srpski jezik, redovan je đak srednje škole u Beogradu.

Habiba u azilnoj proceduri zastupa APC/CZA što je bila njegova želja koju je njegov staratelj uvažio.

APC pravni tim mu je pomogao da pokrene azilnu proceduru, dobije ličnu kartu za tražioce azila a u narednim mesecima očekuje i ličnu radnu dozvolu.

Znajući za njegovo interesvanje za pozorište i glumu, APC/CZA integracijski tim koji ima ostvarenu saradnju sa Narodnim pozorištem u Beogradu, pomogao je Habibu da se prijavi i postane jedan od polaznika programa “Mali pozorišni eksperti” u Narodnom pozorištu.

U okviru kursa, od oktobra prošle godine, srednjoškolci iz više gradova u Srbiji, vođeni pozorišnim rediteljkama kolektiva “Tri groša”, gledali su beogradske predstave različitih žanrova, učili da tumače motive, simbole i poruke u umetnosti, učestovali u radionicama glume.

Zbog postavljenih mera zaštite koje ustanova socijalne zaštite u kojoj je smešten poštuje tokom epidemije korona virusa, Habib nije bio na nedavno održanoj svečanoj dodeli diploma u Narodnom pozorištu.

No, njegova diploma ga čeka.

Veoma smo ponosni na Habiba jer je aktivno učestvovao i završio kurs. Za njega je ovo, osim povezivanja sa vršnjacima iz Srbije, značilo i razumevanje pozorišta, razumevanje skrivenih poruka i simbola, stvaranje samopouzdanja da učestvuje u diskusijama u diskusijama i, konačno, konstruktivno provođenje vremena.

Pogledajte još

APC Bakery provides food and trains refugees

Our bakery provides food and trains refugees APC Bakery is a separate sector in our …