Početna / CURRENTLY / LATEST / SUD PRESUDIO – SLOVENIJA PROTERALA TRAŽIOCA AZILA U LANČANOM REFOULEMENTU U BIH

SUD PRESUDIO – SLOVENIJA PROTERALA TRAŽIOCA AZILA U LANČANOM REFOULEMENTU U BIH

Upravni sud Slovenije je 16. jula 2020. godine doneo presudu kojom je utvrdio da je slovenačka policija izvršila ilegalno kolektivno proterivanje člana progonjene manjine koja govori engleski jezik iz Kameruna, a koji je želeo da zatraži azil u Sloveniji i povredila pravo na azil, zabranu kolektivnog proterivanja i principa non-refoulement.

 

Sud je, između ostalog, uzeo u obzir svedočenje podnosioca predstavke, J. D., koji je bio zadržan u slovenačkoj policijskoj stanici dva dana i kome je policija uskratila pristup azilu, uprkos njegova tri usmena zahteva. Nakon ovog zadržavanja, podnosilac prijave je vraćen u Hrvatsku – prema sporazumu koji je slovenačka ombudsmenka opisala kao „protiv evropskog pravnog poretka“. Iz Hrvatske je J.D. lančano prebačen u Bosnu i Hercegovinu, obrazac koji primećuje i o kome izveštava naša organizacija i druge nevladine organizacije u regionu, članice Koalicije za zaštitu prava i položaja prisilnih migranata duž evro-balkansih izbegličkih ruta.

 

Prvi put je sud jedne članice EU potvrdio nešto što se više od nekoliko godina dešava na terenu kada je reč o tražiocima azila i uskraćivanju njihove mogućnosti da zatraže azil i ne budu proterani pre završetka azilnog postupka u zemljama  članicama EU i onim koje to nisu na Balkanskoj ruti.

 

Detaljnije na ovom linku: https://www.borderviolence.eu/wp-content/uploads/PRESS-KIT-FOR-INTERNATIONAL-MEDIA.pdf

Pogledajte još

Issued the first biometric ID card for refugees

Source: APC Photo: APC Belgrade, April 4, 2024 – Today, the Serbian authorities issued the …