Početna / Socijalno-integracijska pomoć / Podrška APC-a ukrajinskim izbeglicama pri integraciji i komunikaciji sa raznim ustanovama

Podrška APC-a ukrajinskim izbeglicama pri integraciji i komunikaciji sa raznim ustanovama

Izvor: APC
Foto: APC
Datum: 25. oktobar 2023. godine

APC pomaže svojim korisnicima usluga u ostvarivanju različitih prava i usluga na putu integracije po dolasku u našu zemlju. Pored toga što im pomažemo da regulišu status i pribave dokumentaciju, pomažemo im da dobiju radne dozvole, pronađu posao, dobiju zdravstvene usluge i zdravstvene knjižice, pomažemo deci izbeglicama da se upišu u obrazovni sistem…

Pomažemo im prilikom podnošenja raznih zahteva, informišući ih, kao i službenike u raznim institucijama, da bismo bili sigurni da će sve proći kako treba. Tako smo pomogli i Svitlani, izbeglici iz Ukrajine, preduzetnici, da reguliše svoj pravni status, dobije radnu dozvolu, registruje se u PIO fond i dobije zdravstvenu knjižicu.

Uz našu pomoć, ona je kroz ovu čitavu proceduru prošla bez većih komplikacija. Iako se većina službenika sa kojima smo sarađivali radi ostvarivanja navedenih prava i usluga za ukrajinske izbeglice, ranije nije upoznala sa licima sa privremenom zaštitom i njihovom dokumentacijom, uz davanje potrebnih informacija sa naše strane, sve je proteklo bez problema.

Veoma nam je drago što sve više žena izbeglica iz Ukrajine odlučuje da preuzme stvari u svoje ruke dok borave u Srbiji- zaposle se, opredeljuju se za samozapošljavanje, brinući tako o porodici i svojim najmilijima.

Organizacija APC redovno pruža podršku ukrajinskim izbeglicama širom zemlje, dajući im relevantne informacije i pomažući im da ostvare svoja zagarantovana prava.

Pogledajte još

APC Pekara obezbeđuje hranu i obučava izbeglice.

Naša pekara obezbeđuje hranu i obučava izbeglice Jedan od sektora APC/CZA je i APC Pekara …