понедељак, 20. мај 2024.
sren
Početna / DIJALOG / Džihan al Khazen: Loši momci među izbeglicama moraju biti kažnjeni

Džihan al Khazen: Loši momci među izbeglicama moraju biti kažnjeni

   izvor   |   EUP    |   http://www.europressarabia.com/  |  28. januar 2016.   

 

Da li je ostala jos neka nesreća koja nije pogodila sirijske izbeglice u Evropi?

Ono što se desilo u Kelnu dok je ceo svet slavio doček Nove godine, bilo je vrlo gnusno i za goste i za domaćine, a za to je optuženo 30 muškraca od 1,1 milion sirijskih izbeglica, koliko ih je primila Nemačka, a sada plaća veliki ceh svoje dobrote prema zemljama Bliskog istoka.

Većina Nemaca pobunila se posle incidenata koji su se desili u Kelnu, a istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da Nemci više ne žele izbeglice u svojoj zemlji.

Ne žele ih nigde u Evropi. Grčka, Makedonija, Austrija, Nemačka, Danska, Švedska donose odluke i preduzimaju mere da spreče njihov ulazak na svoju teritoriju.

Stranka hrišćansko-demokratske unije, koju vodi Angela Merkel sa izgubljenih  2,5% pristalica, sada je pala na samo 32,5 pristalica, a podrška alternativnoj nemačkoj desničarskoj stranci porasla je na 12,5%.

Nemački odgovor u gradu Birnhajnu, na veliki broj žalbi na muškarce izbeglice zbog njihovog nepistojnog ponašanja prema devojkama i ženama na bazenima, bio je zabrana njihovog ulaska na bazene.

Sve se to dešava dok državni organi i institucije, mediji, nevladine organizacije… pokušavaju da izbeglice integrišu u nemačko društvo.

Čini se da u tome ne uspevaju uvek. Najlepšu stvar koju sam pročitao na tu temu je: “Ako hoćemo da Nemci prihvate Arape, Arapi treba da prihvate Nemce”. Drugim rečima, to znači da izbeglica koji je pobegao od smrti tražeći novu priliku za dostojanstven život, nema prava da nameće svoju tradiciju ljudima koji hoće da mu pomognu.

Sirija je svakodnevno žrtva terorizma od obe strane koje se nalaze tamo. Mnogi su žrtvovali živote utopivši se pre nego što su stigli do zemlje slobode. Pobegli od smrti u smrt.

Ali sve te muke i traume ne opravdavaju izbeglice da napadaju kćerke zemljama koje su ih ugostile. I da mogu da odlučim ja bih ih stavio na brod koji može da potone i ponovo ih poslao u more da se vrate tamo odakle su došli ili da budu potopljeni.

Pre neki dan utopilo se 42 osobe izbeglica, od kojih su njih 17 deca. Iz Sirije, bogate zemlje, do sada je izbeglo oko šest miliona ljudi, od toga polovina u okruženje, a druga polovina u Evropu i druge zemlje. Medju njima je dva miliona dece. Mnogo je dobrotvornih organizacija, državnih i nevladinih organizacija, imućnih ljudi koji daju dobrovoljne priloge, čiji je cilj da prikupe što više novca da bi obezbedili školske klupe za decu izbeglica.

A trideset loših momaka među 1,1 milion u Nemačkoj je beznačajan procenat. Ima i izbeglica koji su se oglasili protiv ovih dela. Procitao sam članak studentkinje Katlin Denkan iz Sijetla da su je nasilnici opkolili, a pomogli su joj Sirijac Hišam Ahmed Mohamed, učitelj iz Sirije, i njegov prijatelj, dok su druge izbeglice napravile obruč oko nje da bi je zaštitili. Kasnije su je odveli u stanicu milicije gde je našla njenog druga Nemca sa kojim je bila to veče.

Ali uprkos tome nasilnici su kao dlaka u testu. Jedna dlaka pokvari hleb.

Pogledajte još

Istraživanje i policy brief o obrazovanju dece izbeglica u Srbiji – izazovi integracije

Autor: APC/CZA  Foto: APC/CZA Beograd, 22 novembar – Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila i …