четвртак, 20. јун 2024.
sren
Početna / Socijalno-integracijska pomoć / APC pomaže najranjivijim izbeglicama

APC pomaže najranjivijim izbeglicama

Izvor: APC
Foto: APC
Datum: 27. oktobar 2023. godine

APC nastoji da našim ugroženim izbeglicama pruži adekvatnu podršku i pomoć, u skladu sa njihovim potrebama. Među njima ima i onih koji su posebno ranjivi i kojima je potrebna posebna pažnja i pomoć.

Habib, naš korisnik usluga iz Avganistana, prošle godine je zadobio povredu kičme, nakon čega mu je dijagnostikovana paraplegija, što zahteva česte posete raznim lekarima, kako se njegovo stanje ne bi dalje pogoršavalo. Kako bismo osigurali da Habib dobije odgovarajući tretman u zdravstvenim i socijalnim ustanovama i da će mu biti pružena adekvatna nega i pružene odgovarajuće informacije o njegovom trenutnom stanju, zajedno sa njim vršimo posete lekarima i socijalnim radnicima.

Pružamo Habibu pravno zastupanje u postupku azila, i nastojimo da zaštitimo njegova osnovna ljudska prava i prava tražioca azila pred institucijama Srbije. To nije nimalo lak zadatak za stranca koji pati od teške telesne povrede i nema osnovne i relevantne pravne informacije.

Ova podrška je veoma važna i za Habiba, imajući u vidu da je sam u Srbiji, daleko od familije i da ne govori srpski jezik. Štaviše, APC psiholog pomaže Habibu da prevaziđe tugu, očaj i da nastavi da se bori sa svojim teškim zdravstvenim stanjem.

Pošto njegovo stanje zahteva svakodnevnu upotrebu katetera, pelena, ortotika, raznih suplemenata i lekova, APC mu redovno obezbeđuje sve ovo, dopunjujući sisteme oskudne i nedovoljne podrške.

Organizacija APC pruža konstantnu pomoć i podršku svim izbeglicama, a posebna pažnja se posvećuje onim najranjivijima. To su najčešće žene i deca, ali i izbeglice sa zdravstvenim problemima, baš poput Habiba.

U velikom broju slučajeva oni su prepušteni sami sebi, u stranoj zemlji, čiji jezik ne govore i na njihovoj integraciji se uopšte ne radi. Ipak, APC svojim korisnicima usluga nastoji da pomogne u svakom segmentu i bar malo im olakša život, jer oni su ti kojima je naša pomoć prekopotrebna.

Pogledajte još

APC Pekara obezbeđuje hranu i obučava izbeglice.

Naša pekara obezbeđuje hranu i obučava izbeglice Jedan od sektora APC/CZA je i APC Pekara …