Početna / AKTUELNO / Višegradska grupa: Prioritet zaštita mađarske granice na balkanskoj ruti

Višegradska grupa: Prioritet zaštita mađarske granice na balkanskoj ruti

izvor: Tanjug

VARŠAVA, 11.juli – Ministri unutrašnjih poslova država Višegradske grupe (V4), koju čine Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka, izjavili su danas posle sastanka u Varšavi da je migracionu krizu moguće rešiti samo uz solidarnost i saradnju i naglasili da je prioritet V4 zaštita mađarske granice koja se nalazi na balkanskoj ruti.
Slovačka agencija Tasr prenosi da je portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Slovačke Andrea Dobijašova navela da V4 podržava stvaranje Evropske granične i obalske straže i uvođenje Paketa pametnih granica Evropske komisije koji se odnosi na ulogu informacionih sistema u poboljšanju upravljanja spoljnim granicama, unustrašnjom bezbednošću i borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.
“Zaštita spoljnih granica, posebno mađarske granice koja leži na takozvanoj balkanskoj ruti, prioritet je za V4. Situacija na ovoj ruti se poboljšala, delimično i zahvaljujući merama koje smo mi usvojili”, rekao je slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinak.
Tasr navodi da su se ministri iz sve četiri države izjasnili protiv obaveznih kvota za distribuciju migranata u pojedninačnim državama članicama EU. Poljska je bila domaćin sastanka pošto je ova zemlja 1. jula preuzela predsedavanje V4 od Češke.

 

 

Pogledajte još

Izdata prva biometrijska lična karta za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 04. april 2024 god- Danas su vlasti Srbije izdale prvu …