недеља, 3. децембра 2023.
srsren
Početna / AKTUELNO / Srednjoškolci iz Belgije, Srbije sa migrantkinjama iz Avganistana

Srednjoškolci iz Belgije, Srbije sa migrantkinjama iz Avganistana

       priredio:APC             foto:APC

         BEOGRAD, 28. aprila – Maturanti iz Belgije, njih dvanaest zajedno sa svojim nastavnicima, posetili su Srbiju i izmedju ostalog bili  gosti APC i stekli, uz pomoć našeg tima, nova znanja i iskustva o migracijama.

Srednjoškolci iz Belgije su odlučili da umesto klasične maturantske ekskurzije krenu u jdnu vrstu istrživanja, pa tako i da se upoznaju upoznaju sa migracijama. Doputovali su u Beograd, a naš tim im je predstavio   APC i položaj migranata u Srbiji, ali najupečatljivije iskustvo je bio susret sa svojim vršnjacima- srednjoškolcima iz Beograda i migrantkinjama – devojkama i devojčicama iz kampa Krnjača.

Oni su na integracijskoj radionici koja je održana u u prostorijama našeg centra u ulici Gavrila Principa u Beogradu, gde pružamo besplatnu pravnu pomoć, podelili iskustva koja imaju o integraciji azilanata u Belgiji sa djacima iz Srbije i sa pet avganistanskih devojčica i devojaka iz Centra u Krnjači.

I belgijski i naši srednjoškolci, koji su govorili o strepnjama, strahovima, očekivanjima koje imaju u vezi sa integracijom azilanata i izbeglica u Srbiji, bili su posebno fascinirani stavovima devojaka iz Avganistana.

Njih pet  (od 12-25 godina) pokazale su da su otvorene su za nova iskustva, ali i slobodne da govore o dosadašnjim. Mlađe devojčice idu u redovnu osnovnu školu, pa su se pričale o tome koliko im znači škola i druženje sa vršnjacima, ali i mogućnost da nešto nauče. Jedan od maturanata iz Belgije je pitao –  šta to njih svakodnevno motiviše da se pokrenu, izađu iz kampa , uključuju se u svaku aktivnost koja im se nudi i dobio odgovor da one znaju da na taj način ulažu u svoju budućnost.

Objasnile su da, iako ne planiraju da žive u Srbiji, da smatraju da je dobro što u školi uče srpski jezik, jer bi bilo šteta da ovde provedu godinu dana I da ne nauče ništa. Sve one govorile su o sopstvenim očekivanjima, o svojim shvatanjima situacije u kojoj se nalaze i izazovima koji ih čekaju u Evropi gde je život umnogome drugačiji od onog u zemljama iz kojih dolaze.

Ovaj razgovor je devojkama omogućila i da sagledaju i sopstvenu poziciju vidjenu očima ovdašnjih mladih ljudi, pa preko maturanata iz Belgije, i drugih Evropljana.

Mlade Avganistanke je istovremeno interesovao život u Belgiji –  na koji način je ova zemlja podeljenja, koja religija je dominantna u toj zemlji, koja regija priča kojim jezikom, šta je mlade Belgijance motivisalo da krenu na ovo putovanje.

Njihov odgovor je bio iskren –  želeli  su da osete novo iskustvo, od putovanja vozom, boravka u hostelima, u novim gradovima, koji nisu popularni kada su ekskurzije u pitanju, do upoznavanja sa migracijama i migrantima.

Rekli su da je ovaj susret i razgovor za njih bio izuzetno koristan, da im je otvorio potpuno novu percepciju i problema sa kojima se susreću njihovi vršnjaci migranti, ali i očekivanja koje oni gaje.

Svi učesnici ove radionice su bili aktivni i upućivali su dosta pitanja jedni drugima, a sve to je   pomoglo da prepoznaju mesta i prostore koji su plodno tle za nesporazume, nejasnoće, pogrešne percepcije jednih o drugima.

 

Pogledajte još

APC Pekara obezbeđuje hranu i obučava izbeglice.

Naša pekara obezbeđuje hranu i obučava izbeglice Jedan od sektora APC/CZA je i APC Pekara …