понедељак, 4. децембра 2023.
srsren
Početna / AKTUELNO / GRETA zabrinuta zbog strožih zakona i mera o migraciji i azilu u Madjarskoj

GRETA zabrinuta zbog strožih zakona i mera o migraciji i azilu u Madjarskoj

izvor: Beta          foto:M.Poutiers

BRISEL,29.aprila – U Madjarskoj je smanjeno otkrivanje žrtava trgovine ljudima medju migrantima i tražiocima azila, navodi se u izveštaju Grupe eksperata Saveta Evrope za borbu protiv trgovine ljudima (GRETA).

GRETA, na osnovu nedavne posete svojih eksperata tranzitnoj zoni na granici Srbije i Madjarske, izražava zabrinutost zbog strožih zakona i mera o migraciji i azilu u Madjarskoj.

U izveštaju se navodi da osoblje u tranzitnim centrima za migrante nema jasno objašnjenje po kojim procedurama će postupati, niti ko su nadležni organi koji postupaju i usmeravaju žrtve trgovine ljudima.

Tranzitni centri, sami po sebi, ne stvaraju “atmosferu poverenja”, što bi moglo da omogući žrtvama trgovine ljudima da slobodno govore o svojoj situaciji, navodi GRETA. Dodaje se da tražioci azila nisu dovoljno informisani o svojim pravima i procedurama.

Deca od 14 do 17 godina posebno su ranjiva zato što imaju isti tretman kao i odrasli, navodi se u izveštaju. Po Članu 5. Evropske konvencije o ljudskim pravima, države imaju obavezu da umanje ranjivost dece od trgovine ljudima, kao i da za njih stvore bezbedno okruženje, čega nema u tranzitnoj zoni, dodaje GRETA.

Stručnjaci SE utvrdili su da je bilo 79 slučajeva masovnog proterivanja migranata u Srbiju za manje od dve nedelje, navodeći da kolektivna proterivanja otežavaju otkrivanje žrtava trgovine ljudima.

Kako se navodi, vlasti u Madjarskoj, po Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, imaju obavezu da identifikuju žrtve i upute ih na pomoć.

GRETA poziva madjarske vlasti da zaštiti interese dece u tranzitnoj zoni.

 

 

Pogledajte još

Sud pravde EU doneo presudu o kršenju EU direktive od strane Mađarske

Foto: Image Images/H. Galuschka Sud pravde EU presudio je 26.06.2023. godine da je Mađarska prekršila …