Početna / AKTUELNO / EVROPA I MIGRANTI / Srbija peta po broju zahteva za azil u EU

Srbija peta po broju zahteva za azil u EU

Tanjug,02.06.2012

BRISEL – Građani Srbije su prošle godine bili na petom mestu po broju zahteva za azil u Evropskoj uniji, navodi se u najnovijem izveštaju Evrropske komisije.

U izveštaju o migracijama i azilantima koji je juče obelodanila komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmsterm, blizu 14.000 građana Srbije zatražilo je azil u nekoj od zemalja EU tokom 2011. godine.

 

Dvostruko više azilanata došlo je iz Avganistana, koji je zauzeo prvo mesto kao zemlja porekla azilanata, nakon čega slede Rusija (18.200), Pakistan (15.700) i Irak.

U izveštaju, koji je sačinio estatistički biro EU – Evrostat, se navodi da u EU boravi oko 20 miliona državljana iz trećih zemalja, ili oko 4 odsto ukupnog stanovništva.

Uprkos zahtevima nekoliko zemalja da se zbog povećanog prilliva stranaca ponovo uvedu granične kontrole unutrar Šengenske zone, izveštaj pokazuje da ubedljiva većina Evropljana (67 odsto) ne bi prihvatila ovakvu meru, dok 42 odsto smatra da strancima treba olakšati naseljavanje u EU kako bi se popravili loši demografski trendovi.

Pogledajte još

Sud pravde EU doneo presudu o kršenju EU direktive od strane Mađarske

Sud pravde EU presudio je 26.06.2023. godine da je Mađarska prekršila čl. 6 EU Direktive …