понедељак, 20. мај 2024.
sren
Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Tražioci azila u Vrbici

Tražioci azila u Vrbici

“Politika”, 2012/5/6

Azilanti u Vrbici

Odluka o otvaranju prihvatnog centra nije donesena, izričit je Vladimir Cucić, poverenik za izbeglice

U selu Vrbica kod Mladenovca meštani su organizirali blokadu puta zbog dolaska azilanata, koji bi trebali biti prebačeni iz Banje Koviljače u napuštenu kasarnu “Mala Vrbica”, saopšteno je juče iz “SNP Naši” uz najavu da će doći do radikalizacije protesta ako sutrašnji sastanak sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom “ne bude urodio plodom”.

Pukovnik Milivoje Pajović, načelnik Uprave za odnose s javnošću Ministarstva obrane, kaže da je tačno da je Ministarstvo obrane ponudilo tu kasarnu za smeštaj azilanata.

– Ponudili smo desetine objekata širom Srbije za tu namenu, ali odluka o tome gde će biti smešteni azilanti je u nadležnosti Komesarijata za izbeglice Srbije – objašnjava pukovnik Pajović.

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić izričit je da odluka o navodnom smještaju azilanata u Vrbici – nije donesena.

– O tome odlučuje Vlada Srbije. Glasine o lokaciji za smeštaj azilanata kolaju Srbijom, organizatori protesta moraju imati u vidu da je to što rade uznemiravanje javnosti i širenje lažnih viesti što je kažnjivo po zakonu – kaže Cucić.

Dosadašnje iskustvo govori da se, kada su azilanti u pitanju, manipuliše osećaima. Tvrdi se, ističe Cucić, da oni napadaju lokalno stanovništvo a službena policijska dokumentacija ukazuje da su upravo azilanti žrtve napada lokalnih nasilnika.

– Smeštanje azilanata je međunarodna obaveza naše zemlje. Bar bi Srbi, koji su tokom istorije bili proganjani, morali imati razumevanja za one koji su u takvoj situaciji danas. Treba pogledati kako se radi u centru u Bogovađi, nema nikakvih problema. Takav centar znači i posao za 50 ljudi iz te sredine – objašnjava Cucić.

Kada odluka o novoj lokaciji bude donešena, a od tog trenutka proći će bar godinu dana do otvaranja objekta za smještaj azilanata, to neće značiti rasformiranje postojećih centara u Banji Koviljači i Bogovađi, već njihovo rasterećenje.

M. Galović

objavljeno: 2012/6/5.

 

 

 

Pogledajte još

Izdata prva biometrijska lična karta za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 04. april 2024 god- Danas su vlasti Srbije izdale prvu …