Početna / Balkan Regional Network / Solidarnost na papiru, figa u džepu.

Solidarnost na papiru, figa u džepu.

20.10.2020. Zagreb,  Centar za mirovne studije i Rehabilitacijski centar za stres i traumu danas su na Europskom trgu u Zagrebu održale konferenciju za medije “Solidarnost na papiru, figa u džepu”, vezano o nove politike Europske unije o migracijama i azilu koje su predstavljene kao novi početak, a zapravo su pokušaj produbljivanja i legalizacije praksi kršenja ljudskih prava.

Nadležnost, nadzor, procedura te dostupnost podrške unutar prescreening centara, koji su praktički zatvori, potpuno je nerazjašnjena. Dodatno, njihovim otvaranjem izravno se derogira i samo zakonodavstvo EU, među ostalim i  Direktiva koja predviđa mehanizme zaštite ranjivih skupina, poput djece bez pratnje, osoba s invaliditetom, starijih osoba, trudnica, samohranih roditelja, žrtava trgovine ljudima, teško bolesnih osoba, osoba s teškoćama mentalnog zdravlja te osoba koje su bile mučene, silovane ili izvrgnute drugim teškim oblicima psihološkog, fizičkog ili spolnog nasilja.

Već godinama zemlje poput Grčke, Italije, Malte, Španjolske, a posljednjih nekoliko godina i Hrvatske, govore o pritisku s kojim se nose zbog mjera Dublinske uredbe. Ovaj Pakt, umjesto da osigura podjelu odgovornosti među zemljama članicama, bi otvaranjem “probirnih centara” (eng. prescreening) dodatno opteretio države na svojim vanjskim granicama. Pritom se krši postojeće međunarodno pravo.

Pogledajte još

BRN se pridružuje zahtevu da Hrvatska preuzme svoju odgovornost povodom Madinine smrti!

Izvor: Balkan Refugee Network Date: 14.04.2022. godine Veliko veće Evropskog suda za ljudska prava odbilo …