Početna / CURRENTLY / LATEST / Prvi slučaj spajanja porodice izbeglice u Srbiji

Prvi slučaj spajanja porodice izbeglice u Srbiji

20.07.2020. Beograd, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila sa izrazitim zadovoljstvom izdaje saopštenje da su odobrene vize za prvo spajanje porodice izbeglice u Republici Srbiji od nastanka azilnog sistema 2007 godine.

Naime, radi se o porodici izbeglice iz Avganistana koga su pravnici Centra zastupali u višegodišnjem postupku azila, kao i u postupku spajanja porodice.

Na ovaj način je uspostavljena praksa i za druge slučajeve spajanja lica koja su dobila azil u Srbiji sa svojim najužim porodicama u budućnosti.

 

Ambasada Republike Srbije u Nju Delhiju, posle izjavljene žalbe, u postupku koji je trajao skoro godinu dana, izdala je vize za spajanje porodice podnosiocima, sa suprugom i ocem koji živi i radi u Republici Srbiji, u kojoj mu je odobren azil.

Porodicu izbeglice čine supruga i petoro maloletne dece, koji se trenutno nalaze u Avganistanu i čiji dolazak uskoro očekujemo.

Pravo na spajanje porodice, odnosno pravo na porodični život i porodično jedinstvo izbeglice, jedno je od osnovnih prava izbeglica garantovano domaćim pravnim aktima i međunarondim konvencijama, pre svega Ustavom Republike Srbije, Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i Završnim aktom Konferencije opunomoćenika Ujedinjenih nacija o statusu izbeglica i lica bez državljanstva iz 1951. godine, koje pravo je inkorporisano u Zakonu o azilu i privremenoj zaštiti.

Pogledajte još

Permanent residency for Syrian refugee

Source: APC Photo: APC Beograd, 27. juna 2024. godine – With the assistance of the …