субота, 9. децембра 2023.
srsren
Početna / AKTUELNO / Predstavnici Balkana u Sarajevu: Zajedničkim akcijama sprečiti nezakonite migracije

Predstavnici Balkana u Sarajevu: Zajedničkim akcijama sprečiti nezakonite migracije

izvor:Beta        foto: Beta

SARAJEVO, 7.juni – Predstavnici zemalja Zapadnog Balkana su se na današnjem sastanku u Sarajevu obavezali se da će zajednički sprečavati nezakonite migracije, krijumčarenje i trgovinu ljudima. Na sastanku pod nazivom “Suočavanje s izazovima mešovitih migracija u regiji Sigurnosni i humanitarni aspekti”, koji su priredila ministarstva bezbednosti i za ljudska prava i izbeglice BiH, učestvovali su predstavnici Austrije, Slovenije, Hrvatske, Madjarske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Grčke, i medjunarodnih institucija i službi koje se bave problemima migranata.

Saveta ministara BiH je saopštio da je zaključeno da su neophodni sistematska registracija migranata, dosledno sprovodjenje bilateralnih sporazuma o readmisiji i organizovanje zajedničkih letova za povratak stranaca.

“Postavljene ciljeve neophodno je uspešno sprovoditi kako region… ne bi postao svojevrsno ‘žarište’ za nezakonite migrante, što bi moglo dovesti do velikih humanitarnih, političkih i bezbednosnih problema”, naglašeno je u saopštenju.

Na sastanku je rečeno da su se zemlje Balkana “u nedavnoj prošlosti suočile sa velikim migracijama”, te treba da pokažu “poseban senzibilitet i human odnos prema migrantima”.

Pogledajte još

Sud pravde EU doneo presudu o kršenju EU direktive od strane Mađarske

Foto: Image Images/H. Galuschka Sud pravde EU presudio je 26.06.2023. godine da je Mađarska prekršila …