Početna / AKTUELNO / Porodica male Medine puštena iz pritvora u Tovarniku i prebačena u Centar za tražioce azila u Kutini

Porodica male Medine puštena iz pritvora u Tovarniku i prebačena u Centar za tražioce azila u Kutini

priredio:APC    foto:APC

ZAGREB, 6.juni – Porodica  šestogodišnje avganistanske devojčice  Medine Hoseini koja je tragično preminula nakon što ju je udario voz na graničnoim prelazu izmedju Hrvatske i Srbije, puštena je nakon više od 70 dana iz pritvora u Tranzitnom centru Tovarniku  i prebačena u prihvatilište za tražioce azila u Kutini.

– Obitelj male Madine napokon je na slobodi, nakon predugih 75 dana. Zašto je policiji tako drugo trebalo da shvati kako obitelji i djeci nije mjesto u zatvoru, ne znamo, ali nadamo se da će obitelji sada biti omogućena sva podrška koja im je potrebna. Nadamo se da će i druge obitelji biti puštene iz detencije na slobodu i da se ovakvi slučajevi više nikad neće ponoviti – objavio je Centar za mirovne studije (CMS) na svojem Facebooku.

Podsetimo, šestogodišnja djevojčica Madina poginula je u decembru prošle godine kad je na nju naletio voz na hrvatsko-srpskoj granici dok je s porodicom po mraku pešačila prugom. Porodica, čiji je pravni zastupnik dok su bili u Srbiji, gde je mala Medina i sahranjena, bio APC, je svedočila kako su ih hrvatski policajci izbacili iz kombija uprkos njihovom pozivanju na to da traže azil i prisilili da s malom djecom noću pešice krenu prugom prema Srbiji.Posle tragičnog dogadjaja porodica je vraćena u Srbiju, a sutradan i telo stradale devojčice. Posle toga je porodica nekoliko puta pokušala ponovo da udje u Hrvatsku, ali su ih nekoliko puta vraćali, a poslednji put smestili u pritvor u Tranzitnom centru Tovarniku

Advokat avganistanske porodice Hoseini izjavila je za HRT da je najbitnije da ti ljudi više nisu u zatvoru, a ministar unutrašnjih posova  Davor Božinović  da je odluka da se svi članovi porodice puste i da budu u prihvatnom centru doneta iz Iz humanih razloga.
Porodica Hoseini će u Kutini čekati odluku o njihovom zahtevu da dobiju azil.

Pogledajte još

Stalno nastanjenje za izbeglicu iz Sirije

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 27. jun 2024. godine– Uz pomoć Centra za zaštitu i …