Početna / Socijalno-integracijska pomoć / Nova šansa za Michaela iz Konga.

Nova šansa za Michaela iz Konga.

Tridesetdvogodišnji Michael iz Konga je nepune dve godine u Srbiji i želeo bi da u našoj zemlji i ostane jer se ovde oseća sigurno, govori srpski jezik i trudi se da se integriše beogradsku zajednicu. Po dolasku u Srbiju APC/CZA mu je pomogao da pokrene azilnu proceduru i ostvari prava kao tražilac azila.

Kroz uključivanje u obuku za uključivanje na tržište rada u Srbiji, razumevanje lokalnog konteksta, poslovnog ponašanja i komunikacije, pomoć oko aktivnog traženja posla, preseljenju na privatnu adresu u Beogradu, APC je pomagao Michaelu da uspostavi prve veze sa novom zajednicom. Michael je u Srbiji naučio da koristi karticu za bankomat, prvi put ima zdravstvenu knjižicu, ugovor o radu, sam kuva kod kuće, planira svoje troškove, upoznaje se sa pozorišnim radom, glumio je u predstavi, ima prve prijatelje iz Srbije.

Michaelu smo pomogli da se zaposli u maloj beogradskoj firmi za reciklažu tekstila. Iako su poslodavci bili zabrinuti da li će mu rad biti naporan, Michael je učinio sve da ih razuveri. Savestan, redovan na poslu, trudi se da pomogne oko svega, svakodnevno usavršava korišćenje srpskog jezika. Naišao je na dobrodošlicu u malom timu koji se trudi da radi kao porodica, međusobno se podržavaju i pomažu jedni drugima u svakodnevnom poslu.

Michael nam je nedavno doneo simboličan poklon nastao na njegovom radnom mestu, šal od recikliranog kašmira.

Veoma je zahvalan našem timu a ponosan na sebe. Uprkos pandemiji uspeo je da načini par prvih koraka ka normalom životu.

Pravni i integracijski tim APC/CZA godinama pomažu tražiocima azila i izbeglicama širom Srbije da ostvare pravo na rad i pronađu zaposlenje. Kontaktiraju nas poslodavci koji sve češće vide tražioce azila i izbeglice kao svoje potencijalne zaposlene usled potrebe za radnom snagom u Srbiji. Naš integracijski sektor pomaže u prikupljanju potrebne dokumentacije, selekciji, pomažemo poslodavcima da razumeju kontekst iz kojeg dolaze tražioci azila, izazovima sa kojima se suočvaju svakodnevno, njihovim naporima da uspostave normalan život i zdrave odnose, a izbeglicama u razumevanju ugovora i samog posla, kao i istrajnosti i profesionalnom odnosu prema radu i kolegama.

Pogledajte još

APC Pekara obezbeđuje hranu i obučava izbeglice.

Naša pekara obezbeđuje hranu i obučava izbeglice Jedan od sektora APC/CZA je i APC Pekara …