Početna / PRESS / MI U MEDIJIMA / Đurović: Negativna retorika prema migrantima u Srbiji neprestano raste od 2020.

Đurović: Negativna retorika prema migrantima u Srbiji neprestano raste od 2020.

Izvor: Nova

Beograd, 18.12.2021. Srbija dočekuje Dan migranata kao zemlja na granici EU, kroz koju prolazi i u kojoj boravi veliki broj migranata bez regulisanog statusa, a sve to prate negativan odnos i retorika prema migrantima koji od 2020. godine neprestano rastu u srpskom društvu, ocenio je danas izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović.

Đurović je u izjavi agenciji Beta povodom 18. decembra, Međunarodnog dana migranata, ocenio da sistem u Srbiji „ne radi dovoljno brzo i efikasno“ da utvrdi pravni status migranata pa se kako je rekao ne zna ko je izbeglica, ko beži zbog gladi i nemaštine, ko je možda izbeglica zbog klimatskih promena, a ko je možda ekonomski migrant.

„To onda izlaže ove ljude opasnosti da ne postanu žrtve različitih krivičnih dela, kriminalnih i krijumčarskih grupa, trgovaca ljudima, ali i da ne postanu žrtve nasilja i diskriminacije dok borave u Srbiji. Za institucije sistema to stvara probleme jer ne znaju ko od iregularnih migranata ima koja prava i obaveze i kome oni treba da pomognu“, naveo je Đurović.

Ocenio je da za medije i građane, neregulisan položaj migranata stvara dileme oko toga ko ima pravo da ostane u Srbiji, a ko nema, ko kakva prava i obaveze ima u lokalnoj sredini i kako se prema kojoj kategoriji migranata treba odnositi, što kako je naveo, otvara prostor za različite dezinformacije i širenje predrasuda i strahova u društvu.

„Negativan odnos i retorika prema migrantima ne prestaju da rastu u srpskom društvu još od početka 2020. godine do danas“, upozorio je Đurović i naveo da je u prvih šest meseci ove godine, po svedočenju samih migranata, zabeleženo više od 410 slučajeva ilegalnog proterivanja iz Srbije u Severnu Makedoniju.

Ocenio je da je nasilje nad migrantima „još uvek znatno manje“ prisutno na jugu Srbije nego na granicama sa Hrvatskom, Mađarskom i Rumunijom kao članicama EU, ali i dodao da „postoji bojazan da će se i to promeniti u narednom periodu na gore, imajući u vidu svedočenja migranata koji govore o nasilju koje pretrpe od pripadnika naših graničnih snaga“.

„Na terenu, sve postaje jasnije da Srbija na jugu sve više prati politike i prakse svojih severnih EU suseda kada je reč o odnosu prema migraciji i migrantima koji sve više pristižu Balkanskom rutom preko Turske i Grčke“, dodao je izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Link: https://nova.rs/vesti/drustvo/djurovic-negativna-retorika-prema-migrantima-u-srbiji-neprestano-raste-od-2020/

Pogledajte još

Svetski je dan izbeglica. Kakav je Srbija domaćin?

Izvor: K1 TelevizijaBeograd, 20.06.2022.Link: https://www.youtube.com/watch?v=GlQtWtSKmvY

Registracija i prava lica iz Ukrajine pod

privremenom zaštitom u Srbiji

 

Preuzmite informacije na engleskom ili Srpskom ili ukrajinskom jeziku:

Download EN

Download SRB

Download UKR

 

 

 

 

Ko su lica iz Ukrajine kojima je odobrena

privremena zaštita u Srbiji

 

Preuzmite informacije na engleskom ili Srpskom ili ukrajinskom jeziku:

Download EN

Download SRB

Download UKR

 

 

 

 

Uslovi za ulazak u Srbiju za izbeglice iz Ukrajine

Preuzmite informacije na engleskom ili Srpskom ili ukrajinskom jeziku:

Download EN

Download SRB

Download UKR

 

 

 

 

Informacije za izbeglice iz Ukrajine

APC/CZA je uradio kratki informator za izbeglice koje beže iz Ukrajine, a vezano za:

ulazak i boravak u Srbiji; prijavu boravka i traženje azila u Srbiji; smeštaj izbeglica u Srbiji;

pomoć za izbeglice dok borave u Srbiji.

 

Preuzmite informacije na engleskom ili ukrajinskom jeziku:

Download EN

Download UKR