четвртак, 30. мај 2024.
sren
Početna / DIJALOG / ARGUMENTI / Krijumčari zaradili od 3-6 milijardi evra na migrantima

Krijumčari zaradili od 3-6 milijardi evra na migrantima

     priredio |APC      foto |/AP     

Hag, 23. februar– Kriminalne krijumčarske mreže zaradile su u 2015. između 3 i 6 milijarda evra na krijumčarenju migranata, saopštio  je danas Evropol, upozorivši da bi se taj broj mogao udvostručiti, pa i utrostručiti, ako se migracijska kriza nastavi dosadašnjim tempom.

Oko 90 posto, od više miliona migranata koji su u 2015. ilegalno ušli u Europu koristili su se “uslugom posredovanja”, rekao je direktor Evropola Rob Vajnrajt na konferenciji za štampu u Hagu, gde je sedište ove organizacije, dodajući da su “usluge većinom pružale kriminalne grupe koje su ostvarile veliku zaradu”.

Iznoseći podatak o 3 do 6 milijardi evra koliko su zaradili krijumčari, Vajnrajt  je rekao da će se “taj broj udvostručiti i utrostručiti ako se intenzitet sadašnje migrantske krize nastavi u ovoj godini”. Desetine hiljada migranata već su ušle u Evropu u 2016, dodao je.

Organizacija je zbog toga “uvrstila suzbijanje krijumčarenja u svoje glavne zadatke”, rekao je prilikom osnivanja novog odelenja koji će njegovim članicama pomagati u razbijanju krijumčarskih mreža.

Evropol kaže da poseduje informacije o gotovo 40.000 ljudi za koje se sumnja da su umešani u krijumčarenje migranata. Osumnjičeni dolaze iz više od sto zemalja, uglavnom iz Bugarske, Egipta, Mađarske, Iraka, Kosova, Pakistana, Poljske, Rumunije, Srbije, Sirije, Tunisa i Turske.

Evropolovo odeljenje EMSC usmeriće svoje delovanje na dva grada presudna za migrantsku krizu – Kataniju (u Italiji) i Pirej (u Grčkoj).

Po podacima Evropske agencije Frontex, 140.000 migranata je od početka 2016. ilegalno ušlo u Evropu a čini se da priliv izbeglica i migranata neće jenjavati do kraja godine.

 

 

Pogledajte još

Istraživanje i policy brief o obrazovanju dece izbeglica u Srbiji – izazovi integracije

Autor: APC/CZA  Foto: APC/CZA Beograd, 22 novembar – Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila i …