четвртак, 30. мај 2024.
sren
Početna / RADIONICE / Kreativna radionica za maloletne u ZVDO Niš

Kreativna radionica za maloletne u ZVDO Niš

APC tim posetio je jedan od centara za maloletnike bez pratnje, gde je održao kreativnu radionicu i kao i uvek, deci uručio konkretnu potrebnu humanitarnu pomoć.

Centar za prihvat maloletnika bez pratnje u Nišu je jedno od mesta gde su deca smeštena u bezbedno okruženje i daleko od pretnji krijumčara, kriminalaca ili raznih drugih opasnosti sa kojima se migranti susreću. Deca su pod dvadesetčetvoročasovnom brigom osoblja i stručnih radnika Centra, ali nažalost ovakav smeštajni kapacitet nije dovoljno i u punoj meri iskorišćen. To je pre svega zbog činjenice da se u ovaj Centar deca retko šalju iz prihvatnih centara i azilnih centara južne Srbije. Razlog za takvu praksu nije u potpunosti jasan, ali su naši službenici iz APC regionalnih kancelarija primetili da tek pošto APC signalizira lokalnim centrima za Socijalni rad i tek pošto njegovi službenici iniciraju procedure za postavljanje staratelja, lokalni prihvatni centri i njihove uprave istu decu prepoznaju kao maloletne i prebacuju u Centar za prihvat maloletnika u Nišu.

Po dolasku i smeštanju u ovu ustanovu u Nišu, deca se odjednom nalaze van atmosfere iz kolektivnih kampova, van sveta odraslih. Vrlo često je potrebno da se naviknu na nove uslove i mir, ali i da dosadu razbiju sa kreativnim i drugim radionicama i druženjem koje im predstavnici naših timova na terenu pružaju.

Ovoga puta učesnici naše kreativne radionice bili su 15-godišnji dečaci iz Iraka i Sirije. Ova deca, koja su preživela mnoga loša iskustva i razne nevolje na svom putu, kao i nevolje i pretnje ​​od strane krijumčara, sada su bezbedna u Centru.

Radionica je bila jedna od aktivnosti APC-a planiranih za osnaživanje maloletnika uporedo sa pružanjem informativne, pravne i psihosocijalne pomoći. Na današnjoj radionici deca su bila zauzeta pravljenjem talismana i simbola prijateljstva. Ovim smelim dečacima bilo je potrebno vreme za kratku i praćenu retrospektivu, da se podsete da i oni mogu da budu samo deca, da mogu da ostave svoje brige i nevolje po strani i budu bezbrižni, čak i ako je to moguće samo na trenutak ili na kratko, u bezbednom okruženju smeštajnog centra. Kroz radionicu smo podsticali kreativnost, razmišljanje, ali jačali i motoričke sposobnosti prstiju, preciznost, strpljenje i koncentraciju.

Kako su rekli našem timu, deci se dopada Srbija, ali su zabrinuti za svoju budućnost. Jedan od njih, koji je već proveo neko vreme u našoj zemlji, sam je počeo da uči srpski jezik, u nedostatku časova jezika i dodatnih jezičkih aktivnosti u istom smeštajnom centru. Dečaci su bili srećni zbog odeće koju im je obezbedio naš tim, znajući da im je to jedna od hitnih trenutnih potreba. Zadovoljni, jer su uspeli da izmame osmeh na lica ovih malih heroja, zaposleni u APC-u su zadržali lični entuzijazam i motivaciju da pomognu deci izbeglicama zaglavljenim Srbiji. Shvatajući da je ovaj proces dugačak i složen, a da je potrebno ostvariti kontinuitet i poverenje, predstavnici naše organizacije ne odustaju i redovno nastavljaju da dolaze i raduju decu smeštenu u Centru za maloletnike u Nišu.

Organizacija APC redovno obilazi centre za maloletnike, poput ovog u Nišu i održava radionice različitog karaktera- kreativne, kulturološke, integracijske, higijenske i druge, a koje za cilj imaju da osnaže mališane i pomognu im da prebrode različite izazove dok borave u Srbiji u postupku azila ili čekajući spajanje porodice, dobrovoljni povratak ili početak integracije.

Pogledajte još

APC Pekara obezbeđuje hranu i obučava izbeglice.

Naša pekara obezbeđuje hranu i obučava izbeglice Jedan od sektora APC/CZA je i APC Pekara …