Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Azilanti izložili svoje kreacije
za sajt

Azilanti izložili svoje kreacije

IZVOR: Blic   11.april 2014.

Gimnazija „Vuk Karadžić” i Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA , u saradnji sa Centrom za azil u Banji Koviljači 11.aprila 2014.godine priredili su izložbu „Daleki svet u našem gradu”.

Postavka obuhvata fotografije, priče, keramičke figurine, nakit, crteže i druge materijale nastale tokom kreativnih, psiholoških, kulturoloških i zdravstvenih radionica koje Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila realizuje u centrima za azil u Srbiji.

Tokom izložbe posetioci su mogli da čuju popularnu muziku iz zemalja zapadne Afrike, a njenom otvaranju prisustvovali su i mladi tražioci azila koji borave u Centru za azilante u Banji Koviljači.

Fotografije sa izložbe možete pogledati OVDE

za sajt

Ovde sam već sedam meseci i dopadaju mi se ljudi koje srećem. Nemam nikakvih problema i dobra je ideja da na ovakav način uspostavimo kumunikaciju sa lokalnim stanovništvom. Predstavio sam se crtežima na kojima sam prikazao zemlje kroz koje sam prošao” kaže Alžirac Mustafa (30).

Njegov vršnjak i sunarodnik Jusuf je od septembra u Banji Koviljači i njegov plan je da stigne do Francuske gde mu je ostatak familije.

“Prošao sam kroz pet kampova u Austriji i Mađarskoj ali nigde nije bilo dobro kao što je ovde. Ova izložba je odlična ideja” kaže on.

Robert Lesmajster upravnik Centra za azil u Banji Koviljači ističe da nikada nije organizovano nešto slično.

“Ovo je lepa priča o tražiocima azila, koja širi multikulturalnost i razumevanje za ljude koji imaju probleme sasvim druge vrste u odnosu na nas. U našem Centru gotovo da su popunjena sva mesta ali često se dešava da ima i po nekoliko slobodnih. Stanje nije ni izbliza slično onom od pre par godina ” kaže upravnik.

Izloženi radovi odražavaju emotivna stanja dece i mladih azilanata, a predstavljene su i njihove lepe uspomene koje pamte iz svojih domovina. Sa druge strane, tu su i strahovi, očekivanja od budućnosti, ali i kreativno provođenje vremena tokom boravka u Srbiji.

 

Pogledajte još

Prvi srpski pasoši za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 15. april 2024. god– Danas, vlasti Srbije uručile su prvi …