Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Presuda za krijumčarenje Albanaca preko Tise

Presuda za krijumčarenje Albanaca preko Tise

IZVOR: Dnevnik 14.04.2014.

Specijalni sud u Beogradu 14. aprila 2014. godine je izrekao presudu kojom je osudio devetoro od desetoro optuženih za krijumčarenje ilegalnih migranata, Albanaca sa Kosova i Metohije, u Mađarsku preko Tise 14. oktobra 2009. godine, kada se u nesreći utopilo 15 ilegalnih migranata.

Devetoro optuženih za krivična dela krijumčarenje ljudi i nedozvoljen prelaz državne granice, koji su proglašeni krivim osuđeni su na ukupno 55 godina zatvora, a jedan je oslobođen optužbi.
Najviše kazne, po deset godina zatvora sud je izrekao okrivljenima Josipu Đuraškoviću i Sabehudinu Arifiju na jedinstvenu kaznu od deset godina. Okrivljeni Goran Maravić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju sedam godina, a na šest godina i osam meseci osuđen je Ridvan Destani. Na šest godina zatvora je osuđen Dejan Bezeg. Okrivljeni Ardin Iseni je osuđen na četri godine i osam meseci zatvora, a Abedin Iseni na četiri godine i četiri meseca.

Na kaznu od tri i po godine zatvora je osuđen Atila Šipoš, a na tri godina Jovanka Koledin. Optužbe je oslobođen Joso Karimović. Pokušaj krijumčarenja ilegalnih migranata, kosovskih Albanaca u Mađarsku čamcima preko Tise 14. oktobra 2009. godine kada je jedan čamac potonuo, završio se tragično za 15 migranata, među kojima je bilo najviše žena i dece. Po navodima optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal, ilegalni migranti sa Kosova i Metohije su prebacivani tajno najpre do Končulja, a zatim do Subotice, gde su skriveni čekali pogodan trenutak da budu prokrijumčareni u Mađarsku, preko Tise i graničnih prelaza Horgoš i Kelebija.

Pogledajte još

Stalno nastanjenje za izbeglicu iz Sirije

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 27. jun 2024. godine– Uz pomoć Centra za zaštitu i …