Početna / Pravna pomoć / APC pruža pravnu i psiho-socijalnu pomoć izbeglicama iz Ukrajine

APC pruža pravnu i psiho-socijalnu pomoć izbeglicama iz Ukrajine

Izvor: APC

Foto: APC

Datum: 12. jun 2023. godine

 

Naše osoblje pomaže ukrajinskim izbeglicama koje žive u Srbiji da obnove status privremene zaštite, nakon što im je Vlada produžila status privremene zaštite za još godinu dana. S obzirom na nove birokratske izazove i očigledna ograničenja koja nameću lokalne policijske kancelarije, sve većem broju izbeglica iz Ukrajine potrebna je APC-ova besplatna pravna pomoć i informacije, kako bi dobili svoj status privremene zaštite i pribavili dokumenta.

Jedna od izbeglica je i Olena, koja se obratila APC-u nakon što se susrela sa odbijanjem i problemima da bude registrovana. Saznala je za našu organizaciju pretražujući internet. Takođe, čula je brojne pozitivne preporuke od drugih ukrajinskih prijatelja izbeglica sa kojima je u kontaktu.

Nakon prvog telefonskog poziva, Olena je posetila jednu od naših kancelarija i od tada joj se pruža pravna podrška. Štaviše, počela je i da radi sa našim psihosocijalnim osobljem.

Naše lokalne kancelarije su mesta kojima izbeglice mogu da pristupe i na taj način potraže i dobiju pouzdane informacije i podršku. U tim kancelarijama, u bezbednom okruženju, mogu da razgovaraju i sa psihosocijalnim osobljem i iniciraju redovno psihološko savetovanje kada i ukoliko im je to potrebno. Sve je to u cilju prevazilaženja kulturnih i socijalnih poteškoća sa kojima se suočavaju pokušavajući da započnu život što je normalnije moguće u Srbiji.

APC razume i shvata probleme i potrebe izbeglica, koji su iz svoje domovine pobegli spašavajući život. Zbog toga im se pruža sva potrebna pomoć i podrška, kako bi što pre prebrodili muke i teškoće, kojima su izbeglice konstantno okružene.

Pogledajte još

Još jedan pasoš za izbeglicu iz Sudana

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 22. april 2024. godine– Uručena je još jedna putna isprava …