четвртак, 20. јун 2024.
sren
Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Završen tvining projekat “Uspostavljanje efiklasnog sistema za sprečavanje i suzbijanje ilegalnih migracija”

Završen tvining projekat “Uspostavljanje efiklasnog sistema za sprečavanje i suzbijanje ilegalnih migracija”

IZVOR: Tanjug  17. 09.2014.

Srbija je sigurno mesto za sve građane i nijedan kriminalac neće biti pošteđen, izjavio je 16. septembra 2014. godine ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović i istakao da je jedan od prioriteta tog ministarstva najoštrije sankcionisanje svih koji učestvuju u lancu krijumčarenja ljudi.

Stefanović je, 16. septembra 2014. godine, na svečanom završetku tvining projekta “Uspostavljanje efiklasnog sistema za sprečavanje i suzbijanje ilegalnih migracija”, rekao da će policija nastojati da nijedno dete u Srbiji ne postane žrtva krijumčarenja ili eksploatacije.

Ukazujući da je u prethodnom periodu otkriven verći broj slučajeva krijumčarenja ljudi od strane organizovanih kriminalnih grupa, Stefanović je naveo da policija treba da bude još spremnija da se tome suprotstavi, ali i istakao da je podignut kapacitet rada jedinica MUP-a u čijoj je nadležnosti suzbijanje migracija i visokotehnološki kriminal.

“Srbija je zbog položaja jedan od najprivlačnijih tranzitnih pravaca, koje migranti koriste da na nezakonit način dođu do EU”, rekao je Stefanović i istakao da se taj problem, kao i rešavanje slučajeva zloupotrebe informacija preko interneta i socijalnih mreža, može rešiti u saradnji na globalnom nivou.

Govoreći o tvining projektu Stefanović je naglasio da je važno što se projekat odvijao u toku pripreme za otvaranje poglavlja 24 i zahvalio EU i posebno Češkoj i Velikoj Britaniji na podršci u tom projektu.

Isčekujemo otvaranje pregovora sa EU i nastavićemo da radimo na dostizanju standarda koji postoje u zemljama članicama EU, rekao je Stefanović.

Šef misije EU u Srbiji, Majkl Davenport, je rekao da je sprečavanje i suzbijanje ilegalnih migracija i visokotenološkog kriminala važno za EU, ali i presudno u nastojanju Srbije da pristupi EU, kao i da može imati samo dugoročnu korist za građane Srbije.

Istakavši da je poslednjih godina broj ilegalnih migranata značajno porastao Davenport je rekao da je EU uložila milion evra u ovaj tvining program kako bi srpska policija uspostavila još efikasniji sistem, oslanjajući se na dobru praksu u zemljama EU.

“Nadam se da će projekat pomoći policiji da nastavi saradnju sa policijskim mrežama širom Evrope, kao i da će doprineti u razvijanju sposobnosti policije u rasvetljavanju veza između visokotehnološkog kriminala i ilegalnih migracija.

Ambasador Velike Britanije, Denis Kif, je rekao da su ilegalne migracije značajan izazov za sve zemlje Evrope i da je važno razvijati kapacitete u sprečavanju organizovanih kriminalnih grupa, dok je ambasadorka Češke Ivana Hlavsova napomenula da su eksperti policije te zemlje učestvovali u tom projektu i razmenili najbolja iskustva i znanja u borbi protiv organizovanog kriminala.

Pogledajte još

Izdata prva biometrijska lična karta za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 04. april 2024 god- Danas su vlasti Srbije izdale prvu …