уторак, 23. јул 2024.
sren
Početna / AKTUELNO / EVROPA I MIGRANTI / Potonuo se brod sa 500 afričkih migranata

Potonuo se brod sa 500 afričkih migranata

Strahuje se da je čak 500 migranata stradalo 11. septembra 2014. godine, nakon što su krijumčari svesno potopili brod u Sredozemnom moru kod obale Malte, saopštila je Međunarodna organizacija za migraciju (IOM).

“Prema rečima preživelih, krijumčari su naredili migrantima nasred mora da presednu na drugi brod. Migranti su rekli da je to suviše opasno i odbili su. Nastupila je žestoka svađa a krijumčari su svojim brodom su udarili u brod migranata”, rekla je portparolka IOM-a Kristijana Bertijom.

Prema njenim rečima, na brodu su bili Sirijci, Palestinci, Egipćani i Sudanci, koji su pokušavali da se domognu Evrope.

slika

Organizaciji su svedočila dva Palestinca koje je spasio italijanski teretni brod.

“Dva preživela koji su dovezeni do Sicilije rekli su nam da je na brodu bilo najmanje 500 ljudi. Još devet preživelih spasili su grčki i malteški brodovi, ali svi ostali su izgleda stradali”, rekao je AFP-u portparol IOM u Italiji, Flavio Di Đakomo.

U još jednoj nesreći sredinom seprembra 2014. godine, približno 200 osoba poginulo nedaleko od obale Libije. Brod sa 250 afričkih imigranata, koji su pokušali da se domognu evropske obale, potonuo je 14.septembra 2014.godine kod libijske obale – dosad je spaseno 26 osoba i strahuje se da se većina utopila, saopštio je portparol libijske mornarice ,Ajub Kasem.

“Ima mnogo beživotnih tela koja plutaju morem”, kazao je Ibrahim dodajući da je obalska straža nije dovoljno opremljena da bi tragala za preživelima. Prema rečima Ibrahima, obalska straža nema resursa za potragu za nestalima, i jedino joj je na raspolaganju jedan patrolni čamac.

Najmanje 15 osoba izgubilo je život, 26 je spašeno a za još 170 njih se traga, pošto je brod sa ilegalnim imigrantima iz centralne i zapadne Afrike pronađen prazan u moru nedaleko od obale glavnog grada Libije, Tripolija.

„Tragamo za 170 afričkih putnika drvenog broda koji su nestali u moru u oblasti Guarakouzi”, približno 60 kilometara istočno od Tripolija, izjavio je predstavnik straže, Abdelatif Mohamed Ibrahim.

„Nekoliko milja od obale pronašli smo ostatke broda na kom je bilo približno 200 imigranata”, dodao je on.

Prema podacima IOM/a,  od početka 2014. godine oko 2 200 afričkih migranata je poginulo pokušavajući da doplove do evropskih obala, što je tri puta više nego 2013. godinu.

“Uzimajući u obzir poslednja dva slučaja, toj zlokobnoj statistici može se dodati još 700 ljudi”, rekao je pres sekretar IOM Džoel Milman Itar-Tasu.

Pogledajte još

Trilaterala u Budimpešti o migrantima

Izvor: RTS Budimpešta, 03.10.2022– Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban, kao …