понедељак, 20. мај 2024.
sren
Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Vlada donela Odluku o pružanju privremene zaštite za izbeglice iz Ukrajine.

Vlada donela Odluku o pružanju privremene zaštite za izbeglice iz Ukrajine.

Beograd 22.03.2022. – Vlada Republike Srbije je posle upućenog apela Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila i posle našeg obraćanja i medijima i u stručnoj i široj javnosti, donela Odluku o pružanju privremene zaštite za izbeglice iz Ukrajine koja je stupila na snagu u 18.03.2022. godine.

Pokretanje mehanizma privremene zaštite je jako bitan korak za zaštitu izbeglica iz Ukrajine, jer izlaze iz pravno nevidljive zone i postaju vidljivi našem sistemu i institucijama. To će im omogućiti ne samo nesmetan boravak u zemlji, već i mogućnost da im deca krenu u škole, da pronađu posao i zaposle se, da se pregledaju i prime zdravstvenu zaštitu, ali i da izbegnu da budu žrtve disrkiminacija ili različitih zloupotreba.

Isto je jako bitno i za one ukrajinske izbeglice koji su na putu ka našoj zemlji  jer će sada znati na čemu su u Srbiji i šta ovde mogu da očekuju, a što će im pomoći da donesu pravilno odluku o svom izbeglištvu i o eventualnom boravku i životu u Srbiji.

Na ovaj način svi izbegli iz Ukrajine i njihove porodice će u Srbiji imati zakonom zagarantovana prava: na boravak u periodu važenja privremene zaštite; na ispravu koja potvrđuje njihov status; pravo na boravak; pravo na  zdravstvenu zaštitu; na pristup tržištu rada; besplatno osnovno i srednje obrazovanje; pravo na pravnu pomoć pod uslovima propisanim za tražioce azila; na slobodu veroispovesti; na kolektivni smeštaj u objektima određenim za te namene; na odgovarajući smeštaj za posebno ugrožena lica.

Drago nam je da je Vlada imala sluha za struku i uzela u obzir naše apele i donela odluku o privremenoj zaštiti u relativno kratkom roku.

Naredni korak je da se ono što je zagarantovano i tehnički realizuje u praksi, a u čemu posebnu ulogu ima rad Ministarstvo unutrašnjih poslova i Kancelarije za azil koja treba da počne sa registracijom izbeglica iz Ukrajine u najkraćem roku.

Pogledajte još

Još jedan pasoš za izbeglicu iz Sudana

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 22. april 2024. godine– Uručena je još jedna putna isprava …