Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Uhapšena grupa koja je krijumčarila ljude u regionu

Uhapšena grupa koja je krijumčarila ljude u regionu

IZVOR: Večernje novosti

Uprava kriminalističke policije MUP-a Srbije, je na području Pančeva, Subotice, Smederevske Palanke, Beograda i Kanjiže 30. maja 2013. godine uhapsila članove kriminalne grupe koja je na području Turske, Srbije, Mađarske i Austrije vršila krivična dela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Sumnja se da su od oktobra 2012. godine do maja 2013. godine, delujući kao članovi kriminalne grupe, koja se bavi krijumčarenjem ljudi preko državne granice Republike Srbije, izvršili 13 krivičnih dela ilegalnog prebacivanja uglavnom državljana Turske, Avganistana kao i državljana Srbije sa područja Kosova i Metohije i pri tome ostvarili značajnu materijalnu korist, u iznosu od više desetina hiljada evra.

 Osumnjičeni su posredstvom osoba sa Kosova i Metohije i Turske pronalazili zainteresovane za ilegalan odlazak u zemlje EU, a zatim organizovali njihov dolazak i smeštaj u Subotici, navodi se u saopštenju ministrastva unutrašnjih poslova Srbije.

Nakon smeštaja i obezbeđenja uslova za ilegalno prebacivanje, članovi kriminalne grupe su omogućavali nedozvoljen prelaz državne granice ilegalnim migranatima na teritoriju Mađarske, a odatle i njihov transport do Austrije.

Organizatori krijumčarenja su strane državljane na područje Mađarske ilegalno prebacivali u grupama od 8 do 12 lica, najčešće koristeći takozvani zeleni pojas u širem području mesta Martonoš, koji se nalazi na krajnjem severu Srbije na granici sa Mađarskom.

Osumnjičenima je određeno policijsko zadržavanje, nakon čega će uz krivičnu prijavu biti privedeni dežurnom istražnom sudiji nadležnog suda u Subotici.

U saopštenju MUP-a Srbije se navodi da je tokom praćenja ove kriminalne grupe značajan doprinos u prikupljanju dokaza o njihovim kriminalnim aktivnostima ostvaren kroz intenzivnu saradnju sa policijama Mađarske i Austrije.

Pogledajte još

Srbija potpisala novi Frontex ugovor

Foto: europa.rs Beograd, 25 jun, 2025 – Ivica Dačić, Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova …