Početna / AKTUELNO / EVROPA I MIGRANTI / U Mađarskoj otvoren novi kamp za zbrinjavanje azilanata

U Mađarskoj otvoren novi kamp za zbrinjavanje azilanata

IZVOR: Subotica com

Subotica je već nekoliko godina usputno i privremeno boravište hiljade migranata, pretežno iz dalekoistočnih zemalja, ljudi koji iz ekonomskih razloga, ili pak zbog političke nestabilnosti u svojim zemljama pokušavaju da „bolji život” pronađu u bogatijem i uređenijem delu planete, Evropskoj uniji.

Kako su granice EU za regularne ulaske takvih osoba čvršće od bedema srednjovekovnih tvrđava, njihovi pokušaju da preko srpsko-mađarske granice dođu do krajnjih destinacija – najčešće Nemačke, Francuske, Velike Britanije – svode se na ilegalne prekogranične akcije, od kojih većina završava u zatvorima i pred sudovima.

Najfrekventnija lokacija za takve pokušaje je upravo granični prelaz Horgoš-Reske (granični prelaz između Srbije i Mađarske), koji je istovremeno i najbolje čuvan granični prelaz u Evropi. U toku 2013. godine je na teritoriji mađarske županije Čongrad, kojoj pripada i prelaz Reske, otkriveno preko šest hiljada ilegalnih migranata, što je gotovo pet puta više nego 2012. godine.

Ta brojka može biti i objašnjenje time što se u „skloništima” migranata na teritoriji Subotice njihov broj smanjio u 2013.godini. Oni su proteklih godina u Subotici uglavnom boravili u napuštenim delovima stare deponije, u kartonskim kolibama, ili pak na obližnjem groblju.

Zbog tako velikog broja „uhvaćenih” prestupnika u ilegalnim prelascima granice, Mađarska je u 2013.godini odlučila da blizu mađarsko-srpske granice, u mestu Nađfa kod Segedina, formira izbeglički kamp, gde će migranti – izbeglice iz azijskih zemalja biti stacionirani dok se ne okončaju zakonski postupci protiv njih. Inače, svaka zemlja EU obavezna je da nakon otkrivanja ilegalnih migranata za njih obezbedi privremeni smeštaj, a postojeći smaštajni kapaciteti koji već postoje u Mađarskoj su uveliko popunjeni.

Pogledajte još

Trilaterala u Budimpešti o migrantima

Izvor: RTS Budimpešta, 03.10.2022– Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban, kao …