четвртак, 30. мај 2024.
sren
Početna / AKTUELNO / EVROPA I MIGRANTI / Turska zatvorila granice nakon što je preko 130 000 Kurda prebeglo iz Sirije

Turska zatvorila granice nakon što je preko 130 000 Kurda prebeglo iz Sirije

IZVOR: Radio Slobodna Evropa 22.09.2014.

Turska je u ponedeljak 22. septembra 2014. godine počela zatvarati neke granične prelaze sa Sirijom pošto je više od 130 000 Kurda izbeglo u tu zemlju pred ofanzivom džihadista Islamske države (IS) na severoistoku Sirije, gde su kurdski borci zaustavili napredovanje IS-a kod grada Kobanea. Turska je već preplavljena izbeglicama jer je pre aktualnog kurdskog vala primila više od milion izbeglica iz Sirije.

Turska je u petak, 19. septembra 2014. godine otvorila granicu u dužini 30 kilometara kako bi pomogla izbeglicama iz Kobanea da se sklone na sigurno,  ali u ponedeljak, 22. septembra 2014. godine, su samo dva od devet graničnih prelaza ostala otvorena.

U nedelju 21. septembra 2014. godine, turske bezbednosne snage su se sukobile s turskim Kurdima koji su protestvovali u znak solidarnosti s izbeglicama, a neki su protestanti navodno pokušavali ući u Siriju kako bi se borili protiv radikalne sunitske terorističke organizacije IS-a.

Većina kurdskih izbeglica koji su tokom vikenda stizali dolazi iz grada Kobane (arapski naziv Ain al-Arab), koji je IS opkolio. Kurdski borci su zaustavili napredovanje IS-a kod Kobanea, ali su se siloviti sukobi nastavili i dalje.

kurds

Radnička stranka Kurdistana (PKK) pozvala je Kurde iz Turske da se bore protiv sirijskih džihadista IS-a i spreče njihovu ofenzivu na Kobane, treći po veličini kurdski grad u Siriji.

“Pozivamo čitav naš narod i naše prijatelje da pruže pojačan otpor u Kurdistanu i u Kobaneu”, ističe PKK.

Po zadnjim podacima Visokog komeserijata za izbeglice Ujedinjenih nacija od petka 19. septembra 2014. godine do ponedjeljka 22. septembra 2014. godine, u Tursku je iz Sirije ušlo preko 130 000 izbeglica.

Zamenik turskog premijera, Numan Kurtulmus, je izjavio  broj Sirijaca je premašio 130 000, i istakao da taj broj može porasti ako se nastavi ofenziva sunitskih ekstremista. “Spremni smo na najgore. Broj izbeglica nije dosegnuo tu razinu, ali činimo sve kako bismo prihvatili ljude koji ulaze u Tursku”, rekao je Kurtulumus te izrazio želju da se izbjeglice vrate kući kada se mir ponovo uspostavi.

Međutim, svetske medijske agencije javljaju da je Turska počela zatvarati neke od svojih graničnih prelaza sa Sirijom.

 

Pogledajte još

Trilaterala u Budimpešti o migrantima

Izvor: RTS Budimpešta, 03.10.2022– Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban, kao …