Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Tribina: Azilantska kriza- Azilanti u Srbiji i srpski azilanti u Evropi
SDC15934

Tribina: Azilantska kriza- Azilanti u Srbiji i srpski azilanti u Evropi

U Domu Omladine je 21.februara 2014. godine održana tribina Bioetičkog društva Srbije Azilantska kriza – Azilanti u Srbiji i srpski azilanti u Evropi na kojoj su govorili Radoš Đurović, izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, Marijana Savić, direktorka Udruženja građana za borbu protiv trgovine ljudima Atina i Sena Marić, istraživačica Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Radoš Đurović, izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila rekao je da je u poslednje vreme migracija kroz Srbiju značajno povećana, prvenstveno usled povoljnog geografskog položaja Srbije. U prilog tome govori i podatak da je prošle 2013. godine u Srbiji bilo podneto 5065 zahteva za azil, dok je samo u januaru 2014. godine podneto skoro 1000 zahteva. Migracije su jedan jako složen fenomen i naše društvo a prvenstveno državni organi još uvek nisu adekvatno odgovorili na sve izazove koje migracije nose sa sobom. Pre svega svedoci smo problema u pogledu funkcionisanja azilne procedure, smeštaja tražilaca azila, pitanja kontrola granica i poštovanja prava tražilaca azila.

Fotografije sa tribine možete pogledati OVDE

SDC15934

Marijana Savić, direktorka Atine istakla je da je veliki broj tražilaca azila i migranata u Srbiji izložen riziku od različitih vidova nasilja i trgovine ljudima, što je prepoznato od strane EU kao jedan od ključnih problema čijem rešavanju Republika Srbija treba da da se posveti.

Sena Marić, istraživačica u Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila navela je da je i iz Srbije sve veći broj tražilaca azila, kao da su sve učestalija upozorenja Srbiji na moguće posledice kao što je ponovno uvođenje viza.

 

Fotografije sa tribine možete pogledati OVDE

Pogledajte još

Stalno nastanjenje za izbeglicu iz Sirije

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 27. jun 2024. godine– Uz pomoć Centra za zaštitu i …