Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Stalno nastanjenje za izbeglicu iz Sirije

Stalno nastanjenje za izbeglicu iz Sirije

Izvor: APC
Foto: APC

Beograd, 27. jun 2024. godine– Uz pomoć Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (CZA) koji je pokrenuo i uspostavio praksu izdavanja biometrijskih ličnih karti i odobravanja stalnog nastanjenja u skladu sa novoizmenjenim propisima o nastanjenju,  još jedna izbeglica je dobila stalno nastanjene i srpsku biometrijsku ličnu kartu.

Ovog puta lična karta je uručena, izbeglici iz Sirije, koji je dugogodišnji korisnik Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila i koji već dugi niz godina živi u Srbiji.

Yaser je došao u Srbiju još 2003. godine da studira, medjutim, po izbijanju rata u Siriji, Yaser odlučuje da se ne vrati u zemlju porekla odbijajući da se uključi u ratna dejstva i bojeći se za svoj život s obzirom na svoje religijsko i političko opredeljenje.

Posle pravnog zastupanja CZA, Yaser uspeva da podnese zahtev za azil 2012 godine i da 2013. godine, dobije azil u obimu subsidijarne zaštite ali ne i utočište. Pravnici  CZA protiv takvog rešenja Kancelarije za azil su podnosili podnose žalbe Komisiji za azil i tužbe Upravnom sudu Republike Srbije, u pravnom procesu koji je trajao sve do 2020. godine, kada po nalogu Upravnog suda i potom Komisije za azil. Kancelarija za azil menja svoju odluku  i dodeljuje Yaseru azil u punom obimu tj. dodeljuje mu utočište u Srbiji. Na ovaj način je uspešno okončana pravna borba da se izbeglicama iz Sirije ne dodeljuje a priori jednogodišnja zaštita, koja mora da se stalno preispituje, a izbeglica u pitanju drži u stanju neizvesnosti, već da se zbog ratnog sukoba i različitog progona u Siriji, izbeglim licima iz te zemlje dodeljuje utočište koje podrazumeva boravak i zaštitu u Srbiji na period od 5 godina.

Tokom svog boravka u Srbiji, Yaser iz Sirije je uz pomoć integracijskog tima CZA pronašao mnoga zaposlenja, a započeo je i da radi kao prevodilac za razne lokalne i međunarodne organizacije.

Yaser govori tečno srpski jezik i plan mu je da upiše Višu školu u Srbiji i stekne prve srpske diplome, dok nastoji da uz socijalnih radnika CZA dobije i prevodilačku licencu, kako bi mogao da postane i zvanični sudski tumač za arapski jezik, koji su deficitarni u postpucima pred srpskim institucijama.

Pogledajte još

Praksa dobijanja stalnog nastanjenja uspostavljena u Srbiji

Izvor: CZA Foto: CZA Beograd, 03. jul 2024. godine – Centar za zaštitu i pomoć …