Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Srbija potpisala novi Frontex ugovor

Srbija potpisala novi Frontex ugovor

Foto: europa.rs

Beograd, 25 jun, 2025 – Ivica Dačić, Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije je danas potpisao sa Ilvom Johanson, komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Sporazum između Republike Srbije i Evropske unije o operativnim aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Frontex) u Srbiji.

Nacrt novog sporazuma o migracijama predviđa otvaranje moguće kancelarije Frontex-a u Srbiji, kao i saradnju sa srpskim vlastima u rasporedjivanju EU službenika unutar Srbije u cilju suzbijanja ilegalnih migracija.

Za razliku od dosadašnje saradnje koja je predviđala zajednički rad sa Frontex-om na EU granicama, novi sporazum je iskorak u daljoj saradnji, jer predvidja zajedničke aktivnosti na granicama sa Severnom Makedonijom, kao i razne druge moguće akcije i koordinisanja unutar zemlje.

Nacrt novog sporazuma predviđa izradu operativnog plana, postojanje mehanizma izveštavanja o incidentima, imenovanje Frontex koordinatora, kao i utvrđivanje lokacije kancelarije Frontex-a u Srbiji, između ostalog. Nacrt predviđa pokretanje operativnih aktivnosti odlukom Izvršnog Direktora Frontex-a, a na molbu nadležnih organa Republike Srbije. Ukoliko Frontex proceni da bi operativne aktivnosti dovele do ozbiljnih ili konstantnih kršenja fundamentalnih prava ili obaveza međunarodne zaštite, takve aktivnosti se ne bi sprovodile.

Posle potpisivanja novog sporazuma, sledi ratifikacija u Evropskom parlamentu, Savetu Evropske Unije, kao i u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Novi sporazum Republike Srbije i EU o operativnim aktivnostima će zameniti tekući status sporazum o aktivnostima Frontex-a u Srbiji, koji je zasnovan na regulativi Frontex-a iz 2020-te godine, a koji omogućava brze intervencije isključivo na granicama EU.

 

Pogledajte još

Stalno nastanjenje za izbeglicu iz Sirije

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 27. jun 2024. godine– Uz pomoć Centra za zaštitu i …