Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Prve fotografije ograde duž granice sa Srbijom

Prve fotografije ograde duž granice sa Srbijom

IZVOR: N1  16. jul 2015.

Kod mađarskog mesta Morahalom završava se probna ograda koja treba da zaustavi povećan broj migranata. Ograda je visoka tri metra umesto najavljenih četiri. Probna ograda će se sastojati iz tri dela, a za sada je moguće videti samo dva. Jedna verzija ograde je sa betonskim blokovima i metalnom žicom, a druga je sa metalnom konstrukcijom. Na njoj se mogu videti vrata kroz koja će prolaziti i ljudi i vozila.

Još nije poznato da li će se graditi i najavljena drvena ograda, budući da bi odluka o izboru tipa ograde, koja će biti dugačka 175 kilometara, mogla biti doneta već danas.

000 DV20852781-656x365

Podsetimo, mađarska vojska počela je da gradi ogradu duž granice sa Srbijom, kako bi zaustavila povećan priliv migranata.

Ove godine u Mađarsku je ušlo oko 80.000 migranata i izbeglica, većinom iz ratom zahvaćenih zemalja kao što su Sirija, Irak i Avganistan. Veliki broj njih preko Mađarske pokušava da dođe do bogatijih zemalja Evropske unije

Ograda će koštati 20 miliona evra

Na izgradnju ograde duž granice sa Srbijom, Mađarska će potrošiti oko 20 miliona evra, rekao je Marton Đenđeši, poslanik i potpredsednik Komiteta za spoljne poslove u parlamentu Mađarske.

“To pokriva samo materijalne troškove izgradnje ograde. Vlada je najavila da će u izgradnji učestvovati i zatvorenici i nezaposleni, ali će konačni troškovi biti mnogo veći”, smatra Đenđeši.

Poslanik ultradesničarske partije “Jobik” kaže da se njegova stranka zalaže za uvođenje granične straže, umesto policije koja nadgleda granicu.

“Ovaj novac bi trebalo da bude upotrebljen kako bi se ponovo uspostavila granična straža”, objašnjava đenđeši stav svoje stranke.

“Predlažemo da svako ko uđe na teritoriju Mađarske – legalno ili ne – bude smešten u zatvoreni izbeglički centar. U ovom trenutku oni nisu zatvoreni i izbeglice se slobodno kreću širom zemlje”, rekao je on.

Ograda duž granice Srbije i Mađarske biće završena do 30. novembra, izjavio je mađarski ministar odbrane Čaba Hende.

ograda-zica

 

Pogledajte još

Stalno nastanjenje za izbeglicu iz Sirije

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 27. jun 2024. godine– Uz pomoć Centra za zaštitu i …