Početna / PRESS / DRUGI PIŠU / Priliv izbeglica u Grčku ne jenjava

Priliv izbeglica u Grčku ne jenjava

 izvor: Euraktiv http://www.euractiv.rs/eu-

Atina, 21. mart –  Priliv izbeglica u Grčku iz Turske ne jenjava uprkos sporazumu EU i Turske o obuzdavanju priliva migranata, pa u Telu za koordinaciju migrantske politike Grčke, SOMP, postavljaju pitanje da li sve strane u njemu učestvuju kao što je dogovoreno. Od stupanja sporazuma na snagu, 20. marta, do 21. marta ujutru, u Grčku su stigle 1.662 osobe. Vraćanje migranata u Tursku, predviđeno sporazumom, moglo bi da počne 4. aprila.

Najviše pridošlih od stupanja sporazuma na snagu došlo je na ostrva Kios (830) i Lezbos (698), koja su blizu turskih obala na severoistoku Egejskog mora, navodi se u saopštenju Tela za koordinaciju migrantske politike Grčke (SOMP). Sa novopridošlim izbeglicama, ova zemlja od 11 miliona stanovnika sada ima više od 50.000 migranata na svojoj teritoriji, pokazuju podaci SOMP.

Nastavljen priliv “predstavlja objektivan problem i otvara pitanje namera svih učesnika” sporazuma koji predviđa povećanje napora Turske za sprečavanje polazaka sa njenih obala, rekao je portparol SOMP, Jorgos Kiricis.

U skladu sa novim sporazumom, koji predviđa da se oni koji u Grčku dođu počev od nedelje 20. marta vrate u Tursku, svi migranti se odmah odvode u centre za registrovanje i identifikaciju, naveo je portparol SOMP. Ovi centri, takozvani hotspotovi, otvoreni su na pet grčkih ostrva u Egejskom moru.

Oni koji podnesu zahtev za azil moraju da se zadrže na licu mesta dok grčki i evopski eksperti, čije je angažovanje predviđeno sporazumom, ne prouče njihovu situaciju.

Tim je značajnije da se smanji priliv izbeglica, jer u suprotnom postoji opasnost da ostrva budu pretrpana uprkos tome što su grčke vlasti od subote krenule u prebacivanje migranata koji su došli pre sporazuma. Oni se prebacuju u centre u kontinentalnom delu Grčke i čeka ih ili vraćanje ukoliko se proceni da su ekonomski migranti ili premeštanje u drugu zemlju u Evropi.

Još nije jasno kako će se vraćati migranti u Grčku. Vraćanje bi moglo početi tek 4. aprila, prenosi Bi-Bi-Si, pozivajući se na evropske zvaničnike.

Prema rečima jednog agenta evropske službe za koordinaciju granica Fronteks (Frontex) na Lezbosu, migranti će biti vraćani brodom. Pritom, kako navodi izvor grčke vlade, neće biti vraćani oni za koje se bude činilo da neće biti zaštićeni u Turskoj, poput Kurda.

 

Pomoći Grčkoj još nema

Sporazum EU i Turske je veoma složen za sprovođenje, jer bi trebalo da poštuje propise prava na azil, odnosno pojedinačno razmatranje svakog zahteva. Mehanizam predviđen za sprovođenje iziskivaće prema proceni Evropske komisije 4.000 izvršilaca, i budžet od 280 miliona evra u narednih šest meseci.

Do 21. marta ujutru nije došao niko od 2.300 obećanih stručnjaka i policajaca koje su zemlje članice obećale Grčkoj, ističu u SOMP.

“Nadamo se da katolički Usrks neće predstavljati razlog za kašnjenje u njihovom dolasku, jer situacija iziskuje hitan odgovor”, što su evropski partneri Grčke i Evropska komisija i sami priznali, istakao je portparol te organizacije Kiricis.

Prema izvoru Grčke vlade, prvo pojačanje iz Nemačke doći će bez odlaganja. Do sada su Pariz i Berlin ponudili do 600 policajaca i stručnjaka za azil, dok je Rumunija obećala 70 eksperata i dva patrolna čamca.

U Grčku je 21. marta došlo osam turskih posmatrača, pripadnika obalske straže, prenela je državna televizija Ert. Razmena posmatrača je predviđena sporazumom u cilju boje koordinacije sprovođenja sporazuma.

Zvaničnici Grčke i Turske 21. marta nastavljaju razgovore o primeni sporazuma.

Uprkos tome što je predviđeno pojedinačno razmatranje zahteva, neke organizacije postavljaju pitanje legalnosti ovakvog pristupa. Tako francuska agencija za zaštitu izbeglica i apatrida (Ofpra) neće učestvovati u mehanizmu vraćanja izbeglica u Tursku. Kako prenosi francuski dnevnik Mond (Le Monde), ovo jedino telo koje može da odobrava status izbeglica u Francuskoj smatra da je dogovor EU i Turske u suprotnosti sa njenjim vrednostima.

Agenti Ofpra će ipak otići u Grčku, ali će njihov zadatak biti da migrantima koji su već u Atini, ili su blokirani na granici sa Makedonijom, predstave mogućnost da dođu u Francusku u skladu sa ranijim sporazumom o raspodeli migranata, prema kojima Francuska treba da primi 30.000 izbeglica.

Pored agenata Ofpra, Francuska će poslati i 80 službenika Francuske kancelarije za imigraciju i integraciju (OFII) i prefektura.

 

Pogledajte još

’’Sukob na Bliskom istoku služi za potrebe borbe protiv migracije koja ide ka Evropi’’: Radoš Đurović o položaju izbeglica za Danas

Izvor: Danas Beograd, 24. oktobar 2023– Napad Hamasa na Izrael koji se dogodio 7. oktobra …

Važne informacije za izbeglice iz Ukrajine,

pomažemo u ostvarivanju privremene zaštite.

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila pruža besplatnu pravnu pomoć u ostvarivanju privremene zaštite

ili traženju azila za Ukrajinske izbeglice u Srbiji.

Privremena zaštita se ne ostvaruje samim ulaskom i boravkom u Srbiji.

Da bi ste ste ostvarili prava iz privremene zaštite u Srbiji,

potrebno je da preduzmete niz pravnih koraka u kojim će vam pomoći pravnici našeg centra u skladu sa Zakonom o azilu

i privremenoj zaštiti i sa Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći.

 

 

 

Vlada produžila privremenu zaštite

za izbegle iz Ukrajine

Vlada Republike Srbije je donela Odluku o dopuni postojeće

“Odluke o pružanju privremene zaštite u Republici Srbiji raseljenim licima koja dolaze iz Ukrajine”

koja je objavljena u "Službenom glasniku RS", br. 21/2023 od 17.3.2023. godine.

Ista Dopuna Odluke je stupila je na snagu u subotu, 18.3.2023. godine.

Privremena zaštita se produžava na period od godine dana, tačnije do 18.03.2024. godine.

Sva lica koja su do sada već ostvarila privremenu zaštitu kao i ona koja to još nisu uradila je potrebno

da se obrate našem Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila kako bismo im pomogli

da dobiju nova rešenja i nove lične karte.

 

 

Registracija i prava lica iz Ukrajine pod

privremenom zaštitom u Srbiji

 

Preuzmite informacije na engleskom ili Srpskom ili ukrajinskom jeziku:

Download EN

Download SRB

Download UKR

 

 

 

 

Ko su lica iz Ukrajine kojima je odobrena

privremena zaštita u Srbiji

 

Preuzmite informacije na engleskom ili Srpskom ili ukrajinskom jeziku:

Download EN

Download SRB

Download UKR

 

 

 

 

Uslovi za ulazak u Srbiju za izbeglice iz Ukrajine

Preuzmite informacije na engleskom ili Srpskom ili ukrajinskom jeziku:

Download EN

Download SRB

Download UKR

 

 

 

 

Informacije za izbeglice iz Ukrajine

APC/CZA je uradio kratki informator za izbeglice koje beže iz Ukrajine, a vezano za:

ulazak i boravak u Srbiji; prijavu boravka i traženje azila u Srbiji; smeštaj izbeglica u Srbiji;

pomoć za izbeglice dok borave u Srbiji.

 

Preuzmite informacije na engleskom ili ukrajinskom jeziku:

Download EN

Download UKR

 

 

 

 

Humanitarna pomoć izbeglicama

iz Ukrajine