Početna / AKTUELNO / EVROPA I MIGRANTI / Odobren novi sistem kontrole granice EU

Odobren novi sistem kontrole granice EU

IZVOR: EurActiv

Ministri za evropske poslove članica EU 22. oktobra 2013.godine su odobrili uspostavljanje novog sistema nadozra granice Unije, nazvanog Eurosur. Sistem bi trebalo da bude uspostavljen u decembru 2013.godine i da omogući jaču kontrolu spoljne granice EU na kopnu i moru, u šengenskom prostoru.

Eurosur bi trebalo da pomogne u sprečavanju tragedija poput stradanja ilegalnih imigranata kod ostrva Lampeduze početkom oktobra 2013.godine. Naime, početkom oktobra 2013.godine kod itlijanskog ostrva Lampeduza u dva brodoloma najmanje 400 migranata se udavilo.

Kod obala Lampeduze 3. oktobra 2013.godine je potonuo brod pun imigranata, većinom iz Eritreje. Skoro 300 tela je pronađeno posle brodoloma. Ukupno je poginulo 210 muškaraca, 83 žene i devetoro dece. Na brodu je bilo između 500 i 550 ljudi. Nedelju dana kasnije, 11. oktobra 2013.godine južno od tog ostrva prevrnuo se brod sa oko 200 migranata.Ostrvo Lampeduza je udaljeno oko 290 kilometara od obale Afrike i predstavlja glavnu destinaciju za imigrante iz Afike.

Mnogi, međutim, smatraju da Uniji nije potreban novi sistem odvraćanja već sistem spasavanja imigranata koje zadesi nesreća u moru.

Novi sistem nadzora granice uvešće mehanizam koji će omogućiti vlastima članica nadležnim za nadzor granice da razmenjuju operativne informacije i sarađuju međusobno, kao i sa agencijom EU za koordinaciju kontrole granice Fronteks (Frontex) kako bi se smanjio broj migranata koji nelegalno ulaze u EU i sprečila trgovina ljudima i krijumčaraenje droga.

Evropski parlament se sredinom oktobra 2013.godine načelno saglasio za formiranje Eurosura. Propisi o Eurosuru će se primenjivati u članicama na jugu i isroku EU od 2. decembra 2013. a u ostalim članicama od 1. decembra 2014, dok Danska, Irska i Velika Britanija nisu obavezne da ih primenjuju.

Eurosur treba da omogući brzu razmenu informacija između vlasti nadležnih za nadzor granice i službi potrage i spasavanja, kao i razmenu informacija i saradnju sa susednim zemljama koje nisu članice.

Očekuje se da Eurosur doprinese poboljšanju operativnih i tehničkih mogućnosti Fronteksa i članica u otkrivanju malih plovila, navodi se u saopštenju ministara za evropske poslove EU.

Novi sistem koji je postepeno razvijan od 2008.godine, treblao bi da omogući članicama da sprovode koordinaisane akcije nadzora.

“Eurosur će postati jedno od ključnih oruđa EU kako bi se izbegle tragegije poput onih koje su se nedavno desile u blizini ostrva Lambeduza”, navodi se u saopštenju ministara za evropska pitanja.

Neki, međutim, sumnjaju u to da će Eurosur moći da spreči takve tragedije.

“Nama ne treba novi sistem odvraćanja već sistem spasavanja migranata u opasnosti na moru”, rekla je poslanica nemačke partije Zelenih u Evropskom parlamentu, Franciska Keler (Fraziska Keller) u raspravi u Evropskom parlamentu.

Poslanici u Evropskom parlamentu su kritikovali zakonske nedoslednosti kada je reč o spasavanju ileglanih migranata u moru.Na primer u Italiji, ribari koji su pritekli u pomoć migrantima u moru morali su da plate novčane kazne u skladu sa nacionalnim zakonom o ilegalnim migracijama.

Uređivanje oblasti spasavanje u moru je u nadležnosti članica EU.

Južne članice EU traže pomoć

Južne članice EU se suočavaju sa prilivom migranata koji pokušavaju da uđu u EU. Grčka i Malta su 21. oktobra 20013.godine izrazile želju da postignu dogovor sa Španijom, Italijom i Francuskom o prilivu doseljenika, da bi “Evropa podelila s njima taj teret”.

“Stranci koji stižu u Grčku su brojni koliko i naši nezaposleni sugrađani i to je težak teret za našu zemlju”, rekao je novinarima u Valeti grčki premijer, Andonis Samaras, posle razgovora sa svojim malteškim kolegom Džozefom Muskatom.

Samaras i Muskat su naveli da je problem ilegalnog dolaska stranaca “humanitarni problem koji zahteva evropsko rešenje”. “Naše granice su i granice Evrope, a šverc ljudi ne prestaje”, rekao je Samaras.

 

Pogledajte još

Vlada produžila privremenu zaštite za izbegle iz Ukrajine

Vlada Republike Srbije je donela Odluku o dopuni postojeće “Odluke o pružanju privremene zaštite u …