četvrtak, 11. avgusta 2022.
  • sr
  • en
  • sr@cir
srsren
Početna / AKTUELNO / Novi migrantska ruta preko Bosne i Hercegovine

Novi migrantska ruta preko Bosne i Hercegovine

priredio: APC  foto: Al Jazeera

SARAJEVO/ZAGREB,8. maj – Migrantska kriza stigla je I u Bosnu I Hercegovinu. Dnevno u Bosnu i Hercegovinu uđe više od 100 migranata, rekao je za Radio Sarajevo Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima Bih kaze da a taj će se trend nastaviti i u narednom periodu.

Služba za poslove sa strancima od početka godine do početka ovog meseca registrovala je 2.869 ilegalnih migranata, uglavnom iz  Pakistana, Libije Afganistan Ruta prelazi preko Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.  Dio ulazi i iz odručja Srbije, uglavnom šumskim putevima, preko planina, dok se neki usude preplivati reke koje su prirodna granica između zemalja. BiH je za većinu njih usputna stanica na daljem putu ka zemljama Evropske unije i zadržava uglavnom i sarajevskom i sansko-zeničkom kantonu čekajući priliku da nastave prema zapadnoj Evropi.

Nova migrantska ruta koju u Bosni i Hercegovini zovu „južna migrantska ruta“, a u Hrvatskoj i Sloveniji da je reč o novom kraku balkanske rute, vodi iz Grčke skreće prema Albaniji, a iz Crne Gore, preko mesta Nudo, ulazi u Aranđelovo i Trebinje, u Hercegovini. Migranti zatim preko BiH, otvoreno javnim prevozom, autobusima i taksijima putuju do Velike Kladuše, nešto manje u Bihać.

Taj koridor kroz Hrvatsku ide kroz Karlovačku županiju, do slovenačke granice koja je udaljena svega oko 70 kilometara. U Sloveniju, na područje Bele krajine, odnosno Črnomelja, ulaze preko reke Kupe.

“Jutarnji list” konstatuje da, bez obzira na to kako ga nazivali, činjenice govore da je to novi pravac kojim se Zapada pokušavaju domoći nevoljnici iz bliskoistočnih, azijskih i afričkih zemalja – sa sve većim udelom gradjana Kosova.

Prvo, postoji određen broj koji nikad ne evidentira nijedna od triju zemalja, a drugo, ako BiH i Slovenija barataju brojkama koje su pet puta veće, jasno je da se sa njima mora računati i u Hrvatskoj. Razlika je samo u tome što kroz Hrvatsku putuju noću i mnogo opreznije, danju se skrivaju, a sve zbog straha od hrvatske policije, pa je u skladu s tim, i manji broj evidentiranih.

To potvrđuju i informacije slovenačke policije. Na području policijske uprave Črnomelj policajci su prošle godine evidentirali svega šest slučajeva u kojima je preko Kupe ilegalno ušlo 14 migranata. Samo u januaru i prvoj nedelji februara ove godine evidentirali su 22 slučaja i čak 112 migranata.

“Jutarnji list” navodi desetke slučajeva u kojima su meštani viđali grupe koje su prolaze poljima i šumama i provaljivali u vikendice tražeći zaklon od zime i policije. Barem dva slučaja završila su tragično.

S obzirom na to, ali i na informacije iz Velike Kladuše gde su, uglavnom po privatnim objektima i u dve džamije, smeštene desetine migranata, a novi pristižu svakodnevno, u  Hrvatskoj očekuju, a zaključujezagrebački list, da bi ih  mogao zapljusnuti novimigrantski talas.

Pogledajte još

Rast tenzija prema migrantima/izbeglicama na severu Srbije.

Izvor: Nova SDešavanja u Subotici i sukob krijumčarskih grupa od 02.07.2022, koja potresaju javnost, su …

Registracija i prava lica iz Ukrajine pod

privremenom zaštitom u Srbiji

 

Preuzmite informacije na engleskom ili Srpskom ili ukrajinskom jeziku:

Download EN

Download SRB

Download UKR

 

 

 

 

Ko su lica iz Ukrajine kojima je odobrena

privremena zaštita u Srbiji

 

Preuzmite informacije na engleskom ili Srpskom ili ukrajinskom jeziku:

Download EN

Download SRB

Download UKR

 

 

 

 

Uslovi za ulazak u Srbiju za izbeglice iz Ukrajine

Preuzmite informacije na engleskom ili Srpskom ili ukrajinskom jeziku:

Download EN

Download SRB

Download UKR

 

 

 

 

Informacije za izbeglice iz Ukrajine

APC/CZA je uradio kratki informator za izbeglice koje beže iz Ukrajine, a vezano za:

ulazak i boravak u Srbiji; prijavu boravka i traženje azila u Srbiji; smeštaj izbeglica u Srbiji;

pomoć za izbeglice dok borave u Srbiji.

 

Preuzmite informacije na engleskom ili ukrajinskom jeziku:

Download EN

Download UKR