Početna / AKTUELNO / Nasilje nad maloletnim migranati koji pokušavaju da predju  hrvatsku granicu

Nasilje nad maloletnim migranati koji pokušavaju da predju  hrvatsku granicu

       priredio: APC             foto: APC

Šid/Sombor, 21. septembra – Sve veći broj migranata iz Srbije  pokušava da uđe u Evropu preko hrvatske granice, a među njima je velik broj maloletnka  od 12 do 17 godina, pri čemu su izloženi fizičkom nasilju i torturi.

Naš  mobilni tim susreće ih na području severne granice prema Hrvatskoj gde trenutno

na otvorenom boravi najmanje 300 lica, većinom iz Pakistana i Avganistana.

Najmanje trećina njih su maloletnaici  bez pratnje, dečaci I tineđerij kojima pokušavamo da pomognemo koliko možemo.

Neki od njih kako pričaju   ušli su u našu zemlju pre 20 dana, a većina pre 7 dana.

Ovi dečaci se nalaze u veoma teškoj situaciji, neki od njih su već pokušali ilegalan prelazak. Vraćeni su i pri tom pretrpeli, kako  pričaju, fizičko nasilju i torturu. Hrvatska policija ih je tukla, navode, otela im mobilne telfone, pa su ostali bez kontakta sa porodicama što je za njihov uzrast težak psihički udarac.

Prema poslednjim informacijama sa terena, najmanje 100 lica dnevno pokušava ulazak na teritoriju Hrvatske. Najčešće pokušavajući da pređu peške, hodajući prugom, ili kroz šumu u okolini Šida, ali sve veći broj pokušava i čamcima preko Dunava da se domogne obale na hrvatskoj teritoriji, u okolini Sombora.

Ovi prelasci su veoma opsani, preti mogućnost prevrtanja, jer je reč o malim gumenim čamcima u kojima ponekad bude čak 20 osoba.

Naš tim pokušava da ovim ljudima, a pre svega maloletnicima bez pratnje skrene pažnju na opasnosti kojima se izlažu i   informiše  ih kako mogu ostvariti svoja prava na legalan boravak I smeštaj u kampovima.

Samo u poslednja dva dana savetovali smo i informisali oko 50  maloletnih lica bez pratnje, koji se nalaze na otvorenom, u opštinama Šid I Sombor.

Inače u kampovima na severnoj granici Srbije boravi 1200 izbeglica.

Najviše njih,oko 800 nalazi u kampovima  Adaševci I Principovac, gde su prema navodima sa terena trenutno popunjeni svi  kapaciteti za smeštaj.

Duž granice sa Hrvatskom, na otvorenim lokacijama trenutno boravi najmanje 300 lica, najčešće iz Avganistana i Pakistana.

Pogledajte još

Stalno nastanjenje za izbeglicu iz Sirije

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 27. jun 2024. godine– Uz pomoć Centra za zaštitu i …