Početna / PRESS / DRUGI PIŠU / Napeto u Tabanovcima – Bekstva od žice i tuče između izbeglica i migranata

Napeto u Tabanovcima – Bekstva od žice i tuče između izbeglica i migranata

 izvor: Večer (vecer.mk) 

Skoplje, 10. mart – Četrdeset izbeglica i migranata iz Iraka i Avganistana juče je pobeglo iz kampa u Tabanovcima gde se sada nalazi oko 1.400 ljudi, koji su danima i nedeljama zaglavljeni ovde.

Iako nema zvanične potvrde informacije o tome, 44 ljudi je iskoristilo trenutak kada je u kampu nestalo struje, preskočilo ogradu i pobeglo u nepoznatom pravcu. MUP takođe nije potvrdio ovu vest, niti je dao informaciju o tome da li je organizovana potera za njima i pretres u pograničnim selima i Vaksinace i Lojane, gde su se izbeglice verovatno uputile i gde verovatno ima nekoliko stotina drugih izbeglica i migranata.

Inače, situacija u kampu je napeta i nervoza raste iz sata u sat. Oko hiljadu izbeglica iz Avganistana su već tri nedelje ovde, otkako su preko noći postali “nepoželjni” za EU i za njih su spuštene rampe duž granica na Balkanskom koridoru. Tu je i 450 sirijskih izbeglica koje u pograničnom području sa Srbijom tri dana spavaju na otvorenom, na niskim temperaturama i konstantnoj kiši. Srpske vlasti su bez prethodne najave zatvorile granicu za njih i nisu im dozvolile ulazak.

 

Ova situacija je nastala zbog odluke donete na samitu u Briselu u nedelju gde je dogovoreno da se zatvore svi ilegalni prelasci duž balkanskog koridora. Uslovi koji se postavljaju za izbeglice za prelazak granica su gotovo nemogući, pa balkanski koridor kojim je za devet meseci prošlo više od milion izbeglica više ne radi, iako nijedna zemlja to zvanično nije potvrdila.

Ova situacija se neće promeniti najranije do 17. marta, kada je zakazan samit Saveta Evrope, gde bi trebalo da se ozvaniče dogovori postignuti za vikend. Prema sporazumu Turska će poneti najveći teret krize, ali da bi se to dogodilo Ankara traži još tri milijarde evra na već odobrene tri, bezvizni režim za svoje građane i ubrzanje procesa pridruživanja EU, čemu se snažno suprotstavljaju Grčka i Mađarska.

Evropski lideri su se složili oko preseljenja izbeglica iz Grčke i Turske koje će se obavljati isključivo avionom i to u zemlje koje će se složiti da prime izbeglice koji ispunjavaju nove uslove. Zvanično će vrata biti otvorena za sirijske državljane.

Situacija na južnoj granici ostaje nepromenjena. “Kapija” u blizini graničnog kamena 59 već treći dan je zatvorena i tako će ostati bar do 17. marta. S druge strane ograde, u kampu Idomeni se nalazi već 14 hiljada izbeglica i njihov broj raste. Većina njih su porodice iz Sirije koje su već deset dana tamo zaglavljene. Oni satima čekaju vodu i hranu, primetan je nedostatak medicinskih i sanitetskih materijala, hiljade spava pod otvorenim nebom, što zbog lošeg vremena povećava rizik od zaraznih bolesti. U Idomeniju napetost i bes rastu iz sata u sat. U ovom trenutku, deonica od Gevgelija do Dorjana, ali sa grčke strane, ima četiri kampa u kojima boravi više od 22 hiljada izbeglica.

(O.?.)

Pogledajte još

Evropa mora da okonča represiju nad braniocima ljudskih prava koji pomažu izbeglicama, tražiocima azila i migrantima

Izvor: Council of Europe Foto: IMAGO/photothek   Strazbur, 22. februar 2024 – „Širom Evrope pojedinci …