уторак, 23. април 2024.
srsren
Početna / Psihološka pomoć / Kulturološka radionica sa izbeglicama u Šidu 31.05.2016.
05|05|06|09

Kulturološka radionica sa izbeglicama u Šidu 31.05.2016.

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je u okviru projekta “Jačanje pravne i psihosocijalne zaštite tražilaca azila i izbeglica u Srbiji” koji podržava Ambasada Kraljevine Holandije realizovao kulturološku radionicu 31. maja u prihvatnom centru u Šidu. Učesnici radionice su bile izbeglice poreklom iz Sirije, Maroka, Avganistana i Iraka koje su se u našoj zemlji našle u vreme zatvaranja Balkanske rute.

Iako se svi nadaju da će im biti dozvoljeno da nastave put i odu kod porodica koje su često već u nekoj od zemalja Evropske Unije, svi oni već nekoliko meseci borave u Šidu. Naš psiholog svakodnevno radi sa njima i pokušava da im olakša boravak. Kažu da samostalno odlaze u prodavnicu, kafić, šetaju, izlaze u grad.

05

Tema radionice je bio upravo odnos izbeglice – lokalci, viđen iz ugla izbeglica. Okosnica diskusije bilo je pitanje reagujemo li drugačije prema strancima koji dođu kao turisti u našu zemlju i prema onima koje je nevolja naterala da ovde borave. Izbeglice veoma često misle da su razlozi za njihovo napuštanje domova, problemi sa puta dobro poznati domaćim građanima. Lokalcima pak često nije jasno ni ko su ljudi koji odjednom žive u njihovom gradu, zašto su tu i koliko će ostati.

06

U nastavku dana, APC/CZA je zajedno sa učesnicima posetio Galeriju “Save Šumanovića” kada im je predstavljena i životna priča našeg poznatog slikara. Za sve njih ovo je bila prva poseta nekoj ustanovi a za mnoge i prva poseta muzeju uopšte.

09

Kako i sami kažu, prijaju im dani kad se ne osećaju izolovano, kao ovaj današnji. Pokušavaju da nauče osnovne fraze srpskog jezika.

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U GALERIJI.

Pogledajte još

APC Pekara obezbeđuje hranu i obučava izbeglice.

Naša pekara obezbeđuje hranu i obučava izbeglice Jedan od sektora APC/CZA je i APC Pekara …