четвртак, 25. април 2024.
srsren
Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Deca koja su pet godina živela u ratu pišu deci iz Srbije
krnja icl 1|krnja icl 3|krnja icl

Deca koja su pet godina živela u ratu pišu deci iz Srbije

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) ima višegodišnje iskustvo u radu sa decom izbeglicama i redovno radi u centrima za azil i prihvatim centrima kako kroz individualna tako i grupna savetovanja i radionice.

U centru za azil u Krnjači 01. juna razgovaramo sa decom koja su živela u ratnim zonama i tamo proverla pet godina, odvojena od škole i vršnjaka. Pitamo ih ko su im uzori i čemu se nadaju. Stariji članovi brojne porodice koja dolazi iz Deir ez-zora kažu da se sećaju lepog perioda i da znaju dobro čemu se nadaju ali da se jako plaše za one koji su tek pošli u školu kada je počeo rat. U regiji koja je dugo pod okupacijom Islamske države, često su deca neuhranjena, zapuštena i roditelji se jedva bore za goli život.

krnja icl 1

Jedan od braće je otišao u Nemačku pre zatvaranja rute, za oko desetak dana je od Deir ez-zora stigao do Nemačke. Ostatak je krenuo i našao se u Idomeniju u vreme zatvaranja rute, potom su bili kidnapovani i, pred grupom dece uzrasta između 12 i 18, krijumčari su ubili migrante iz Pakistana.

Nadaju se novim vršnjacima i sredini koja će ih prihvatiti baš takvim kakvi jesu. Svesni da njihovi vršnjaci u Srbiji ne znaju kakav je život dece koja su bila godinama pod opsadom, uzimaju da pišu pisma. Po svom kalendarskom uzrastu su deca a u pismima koriste termine kao što su dostojanstvo jedne nacije, prigušene emocije, nedostatak uslova da deca tuguju za poginulim roditeljima, pogrešno tumačenje islama i regrutovanje terorista, odsustvo zdravih uzora kao i večito izgnanstvo.

krnja icl 3

Svi se raduju da upoznaju vršnjake i pitaju kako žive deca u Srbiji. Kažu da su im ljudi u Srbiji pomogli, da se ovde osećaju bezbedno ali i da razumeju vršnjake koji bi ih gledali sa čuđenjem kad se budu sreli – kako li  izgledaju deca koja su videla bombe i izgubila priliku da se igraju i druže.

Sesija interkulturalnog savetovanja je realizovana u okviru projekta “Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije” koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije. Interkulturalna i psihološka savetovanja APC/CZA realizuje u svim centrima za azil u Srbiji.

krnja icl

Pogledajte još

Prvi srpski pasoši za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 15. april 2024. god– Danas, vlasti Srbije uručile su prvi …