Početna / AKTUELNO / Porodica poginule avganistanske devojčice podnela krivičnu prijavu protiv MUP Hrvatske

Porodica poginule avganistanske devojčice podnela krivičnu prijavu protiv MUP Hrvatske

pripremio:APC                    foto: APC , Gardijan

Zagreb,19. decembar – Porodica avganistanske devojčice Madine Husini  , koja je poginula na železničkoj  pruzi na granici  između Hrvatske i Srbije, podnela je krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinitelja, policijskih službenika MUP-a Hrvatske.

O podnošenju krivične prijave javnost hrvatsku javnost su obavestili na konferenciji za novinare, Centar za mirovne studije i udruženja “Are You Syrious”iz Hrvatske , koji je zajedno sa našim Centrom za pružanje pravne pomoći tražiocima azila pružili punu pravnu podršku porodici.

 

Krivična prijava je podneta na osnovu četiri krivična dela: krivično delo zloupotrebe položaja i ovlašćenja, povrede prava deteta, zatim krivično delo izazivanja smrti iz nehata, kao i krivično delo nanošenja teške duševne boli i petnje.

Advokat Sanja Bezbradica je medijima prenela kako je majku sa šestoro dece policija zatekla na hrvatskoj teritoriji, da je  majka tada zatražila azil, ali su policajci odbili postupiti po pozitivnim propisima nacionalnih zakona i direktivama EU, pa su porodicu noći uputili da se pravcem pruge vrate na teritoriju Srbije.

Ova nesreća se dogodila pre mesec dana, a hrvatski MUP je saopštio da je devojčica stradala nekoliko stotina metara od hrvatske granice u naletu voza u Srbiji.

Medjutim, kako su porodica i njihov saputnik  Hado, migrant iz Maroka posvedočili timu APC-a, devojcica je sa majkom i šestoro braće i sestara  prešla u Hrvatsku, međutim, hrvatski policajci su ih presreli, vratili do pruge, pokazali svetlo u daljini i rekli da je tamo Srbija i da moraju da se vrate.

Nisu pomogle molbe majke da sa petoro male i dvoje dece tinejdjera sačekaju jutro, ni objašnjenja da žele azil. Iz kombija u koji su ih smestili izbacili su ih kraj železničke pruge  kojaim  je bila jedini putokaz u mraku, pokazali svetlo u daljini i rekli da je tamo Srbija. Da moraju da se vrate. Nisu im rekli da tom prugom ide voz, da moraju da paze. Ali prugom je uskoro naišao voz. Polusnena i dezorjentisana Medina nije uspela dovoljno brzo da se skloni

Tajana Tadić iz udruženja “Are You Syrious” iznela je podatak da je UNHCR Srbije ove godine zabeležio 3.000 slučajeva nezakonitih proterivanja iz Hrvatske.

“Često se tu radi o nasilju i može se pronaći podatak da policija izbeglicama govori da prate prugu do Šida, kad ih vraćaju u Srbiju, rekla je Tadić.

Kaže da do njihovog udruženja i dalje stižu svedočenja o nastavku proterivanja i nakon Madinine smrti.

Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije rekao je danas da već 30 dana čekaju da MUP pruži jače dokaze o svom viđenju ovog tragičnog događaja.

Naime, hrvatske vlasti tvrde da se tragedija dogodila na srpskoj strani granice i da je Medinina porodica dotrčala do hrvatskih policajaca noseći već mrtvu devojčicu, ali svedoci i porodica govore drugačije, a brojne organizacije koje se zalažu za ljudska prava zabeležile su stotine slučajeva prisiljavanja ljudi s pravom na azil na povratak s hrvatske, mađarske i bugarske granice.

APC je povodom smrti male Medine zatražio   od Granične policije Srbije da odgovori da li je pokrenuta istraga o pogibiji šestogodišnje avganistanske devojčice na granici sa Hrvatskom, kao i da li su ona i njena porodica legalno deportovani iz Hrvatske ili su ih tamošnje vlasti samo “ilegalno gurnule” natrag u Srbiju, pre nego ju je pregazio voz.

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila, koji je legalni punomoćnik porodice poginule devojčice, upitao je da li je hrvatska policija dostavila srpskoj policiji dokumentaciju o smrti deteta, da li je i zašto višečlana porodica razdvojena od deteta i kako je telo naknadno vraćeno u Srbiju

Medjutim odgovor još nije stigao.

Inače, slučaj male Avganistanke dobio je širi odjek u javnosti, a i hrvatski MUP se oglasio tek nakon Gardijanovog pisanja o tom događaju.

Britanski list je naveo  da je hrvatska granična policija porodicu devojčice tretirala kao pse i ukazali da je granična policija Hrvatske, Mađarske i Bugarske vraća  ljude preko granice, često nasiln0, kako su saopštile najveće organizacije za ljudska prava.

Britanski dnevnik ističe da je tragedija porodice Husini, koja je pokušala da dođe do Hrvatske nakon godinu dana provedenih u Srbiji u nadi da će legalno doći do Mađarske, poslednja u nizu smrti dece i odraslih širom Balkana.


C

Pogledajte još

Srbija potpisala novi Frontex ugovor

Foto: europa.rs Beograd, 25 jun, 2025 – Ivica Dačić, Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova …