Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Javna disksusija – „Sa druge strane”

Javna disksusija – „Sa druge strane”

„Uništeni smo, ali je želja prejaka“ – grupa poniženih

Četvrta debata u nizu, pod nazivom „Sa druge strane“ biće održana u ponedeljak 17. decembra u (bivšoj) robnoj kući „Beograd“, u Knez Mihajlovoj ulici broj 5, sa početkom od 19 časova.

Povod za javnu diskusiju jeste izložba fotografija “Sa druge strane” Dušana Rajića,  u Uličnoj galeriji, koja dokumentuje jedno od privremenih, neformalnih azilantskih naselja u blizini granice Srbije sa Mađarskom i njegove privremene stanovnike – tražioce azila i ilegalne putnike kroz Srbiju i Evropu.

U sklopu javne debate diskutovaćemo o nekoliko tema: Imigracione politike Evropske unije i azilantska zaštita? Da li iregularni migranti imaju pravo na azilantsku zaštitu? Kako pomoći tražiocima azila? Kakav je sistem azila u Srbiji? Da li je Srbija samo tranzitna zemlja za tražioce azila? Šta za tražioca azila znači koncept sigurne treće zemlje? Koliko se maloletnih tražioca azila nalazi na teritoriji Srbije? O ovim temama diskutovaće i ponuditi svoje viđenje situacije: Ivan Milenković, zamenikom glavnog i odgovornog urednika Trećeg programa Radio Beograda, Radoš Đurović, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila, Miroslava Jelačić, Grupe 484 i Dušan Rajić, autor izložbe.

U svom pokušaju da pobegnu od rata, političkog progona, siromaštva i efekata klimatskih promena, ovi tražioci azila, izbeglice i nedokumentovani migranti nailaze na brojne prepreke: nefunkcionalni i nedovoljno izgrađeni sistemi azilantske zaštite, granične patrole, korumpirani državni službenici, nepouzdani posrednici i krimjučari, kamioni i brodići prenapunjeni ljudima, nehumani uslovi pritvora, deportacije, rasizam i razne druge. Putovanje jednog azilanta zna da traje i po nekoliko godina a neretko se okončava tragično. Samo u poslednjih 20 godina dokumentovano je preko 16.000 slučajeva smrti uzrokovanih restriktivnom imigracionom politikom Evropske unije, a ostaje nepoznato koliko života je izgubljeno bez ikakvog traga (UNITED, 2012). U 2011. godini, u Srbiji je bilo evidentirano 3134 tražilaca azila, dok su službenici Kancelarije za azil saslužali samo 118 tražilaca azila i doneli 55 prvostepenih odluka. Nažalost, nijednom tražiocu azila nije usvojen zatev za azil i pružena adekvatna zaštita (Grupa 484, 2012).

Izložba „Sa druge strane“ predstavlja nastavak ciklusa od osam tematskih izložbi angažovane umetnosti  u prostoru „Ulične galerije“ u Bezistanu. Ova serija izložbi će pokušati da skrene pažnju javnosti na širok spektar društvenih tema i pitanja – od položaja osoba sa invaliditetom, preko prava radnika i položaja starih u gradovima, a u nameri da građanima pruži bolju mogućnost sagledavanja važnosti ovih problema, uz posebni fokus na javni prostor kao mesto gde se preplićnu mnogi od ovih problema.

Svaku od izložbu prati i diskusija sa autorima fotografija, stručnjacima za oblast kojom se izložba bavi, kao i zainteresovanom javnošću.

Pridružite nam se na razgovoru!

Za više informacija možete nas kontaktirati putem mail-a: office@mikroart.rs

Izložbu i diskusiju podržava USAID u okviru programa „Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva” kojim rukovodi Institut za održive zajednice (ISC).

Pogledajte još

Stalno nastanjenje za izbeglicu iz Sirije

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 27. jun 2024. godine– Uz pomoć Centra za zaštitu i …