субота, 18. мај 2024.
sren
Početna / GALERIJA / Izveštaj HRW: Srpska policija zlostavlja migrante

Izveštaj HRW: Srpska policija zlostavlja migrante

 

CEO IZVEŠTAJ HRW MOŽETE POGLEDATI OVDE

 

IZVOR: AL JAZEERA 15.april 2015.

Prema saopštenju organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch od 14. aprila 2015. godine, srpska policija zlostavlja i maltretira tražioce azila i migranate u Srbiji.

U saopštenju objavljenom na internet stranici te organizacije, navodi se da je putem intervjua sa migrantima i tražiocima azila HRW došao do informacija o nasilnim napadima, pretnjama, uvredama, ucenama, odbijanju davanja tražene specijalne zaštite za decu bez pratnje odraslih, kao i grupna slanja migranata natrag u Makedoniju.

Pored toga, neke porodice i deca bez pratnje odraslih su izjavili da su odbijeni prilikom procesa registracije, te da spavaju napolju na velikoj hladnoći.

“Srpske vlasti bi trebale štititi tražioce azila i migrante, uključujući decu, koja beže od rata i progona, a ne da dopuštaju policiji da ih zlostavlja. Vlasti trebaju hitno sprečiti policiju da primenjuje zastrašivanje i zlostavljanje, te odgovorne za to pozvati na odgovornost”, izjavila je istraživačica HRW-a, Emina Ćerimović.

HRW je od novembra 2014.godine do januara 2015. godine ispitao 81 tražioca azila i migranta, među kojima 18 dece, na više lokacija u Srbiji i Makedoniji.

Direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA), Radoš Đurović, je u izjavi za Al Jazeera Balkans istakao da APC/CZA na osnovu neposrednog rada na terenu ne raspolaže informacijama o sistemskom zlostavljanju tražilaca azila od strane srpske policije, već da se povremeno radi o pojedinačnim aktima pripadnika srpske policije koji treba da snose odgovornost

MUP Srbije se ne izjašnjava

HRW je došla do informacija da migrante i tražioce azila zlostavlja srpska policija, posebno u Subotici, ali i na jugu i istoku Srbije, kao i u Beogradu.

Predstavnici HRW-a su se vezano za ovo pitanje sastali sa zvaničnicima srpskog državnog Komesarijata za izbeglice i migracije, s ombudsmanom, kao i sa predstavnicima nevladinih organizacija, Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) i delegacije Evropske unije u Srbiji.

Zvaničnici srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova nisu pristali na sastanak s predstavnicima HRW-a, uprkos više puta ponovljenim zahtevima, navodi se na stranici te organizacije.

Srpske vlasti bi trebale hitno istražiti slučajeve policijskog zlostavljanja nad tražiocima azila i migrantima i pozvati na odgovornost one za koje se zaključi da su počinili ta dela, a Vlada bi trebala objaviti jasna uputstva policajcima kako da se odnose prema tražiocima azila i migrantima tako da se poštuju njihova ljudska prava, saopštio je HRW.

“Ukoliko Srbija zaista teži tome da postane članica EU, trebala bi stati na kraj policijskom zlostavljanju i hitno istražiti navode o lošem postupanju policije”, istakla je Ćerimović.

Negiranje MUP-a Srbije

Srpska policija negirala je navode izveštaja HRW-a- U saopšetnju dostavljenom agenciji AP se navodi da se migranti do sada nisu žalili vlastima Srbije zbog navodnog maltretiranja, objavila je američka agencija.

“Tvrdnje koje su migranti i tražioci azila izneli organizaciji HRW nisu podržane činjenicama i dokazima koji bi doprineli utvrđivanju konkretne odgovornosti zaposlenih u policiji i graničnoj policiji” piše u saopštenju MUP-a Srbije.

Pogledajte još

Izdata prva biometrijska lična karta za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 04. april 2024 god- Danas su vlasti Srbije izdale prvu …