четвртак, 25. април 2024.
srsren
Početna / AKTUELNO / IOM:Svaki dan umre ili nestane jedno dete migrant
SAM 2639

IOM:Svaki dan umre ili nestane jedno dete migrant

priredio:APC    foto:APC

ŽENEVA, 30. juni – U Novom izveštaju IOM, UN-ove agencija za migracije objavljeno je da je od 2014. godine, kada su počeli sa prikupljanjem podataka o smrti i nestancima migranata, u svetu umrlo najmanje 32.000 migranata, uključujući 100 dece.

Deca umiru u svim delovima sveta. Ta deca nisu svesna što se dešava i suočavaju se sa strašnim rizicima”, rekao je Frank Lasko, direktor Međunarodne organizacije za migracije, koji je takođe istakao da su se zemlje više usredsredile na zaštitu svojih granica nego na humanitarne akcije.

Prema podacima IOM-a, oko 1.600 dece – u proseku dnevno – prijavljeno je ili kao mrtvo ili nestalo u četvorogodišnjem periodu 2014.-2018.

“Deca su među najugroženijim grupama migranata i to je svakodnevno bolno podsećanje”, kaže Lasko.

“Nedostatak podataka o starosti, karakteristikama, ranjivosti nestale dece stvara ogromne nedostatke u zaštiti ranjivih populacija. Izuzetno je teško odrediti programe i politike za njihovu zaštitu “, dodaje on.

Od 2014. godine, IOM je zabeležio više od 32.000 smrtnih slučajeva širom sveta.

Broj smrtnih slučajeva u 2017. godini iznosio je 6.280 širom sveta, a 2018. – 4.734. Ova razlika proizilazi iz smanjenja broja ljudi koji su pokušali da koriste centralne mediteranske migracijske rute kako bi došli do Evrope.

Ova ruta se pokazala izuzetno rizičnom, jer je do 2018. godine 1 od 35 osoba izgubilo život prelazeći Središnji Mediteran, dok je 2017. taj odnos bio 1 od 50.

Izveštaj sadrži poglavlja koja naglašavaju ranjivost djece migranata, zakonske obaveze država u vezi sa smrću i nestankom deteta, te etička pitanja koja proizlaze iz istraživanja takvog osetljivog pitanja.

Što se tiče sve većeg broja dece koja rizikuju svoje živote širom sveta, u izveštaju se navodi da je često veoma teško naći dokaze o starosti nestalih. Takođe se pominju mere koje treba preduzeti kako bi se poboljšali podaci za nestale osobe i kako bi se sprečile buduće tragedije, te navode mere koje IOM razmatra radi poboljšanje pronalaženja nestale djece migranata.

 

 

Pogledajte još

Izdata prva biometrijska lična karta za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 04. april 2024 god- Danas su vlasti Srbije izdale prvu …