Početna / AKTUELNO / Hrvatski policajci pretili oružjem dečacima iz Avganistana

Hrvatski policajci pretili oružjem dečacima iz Avganistana

       priredio:APC             foto:APC

SOMBOR, 5. Oktobra – Na granici sa Hrvatskom i Mađarskom trenutno boravi ili pokušava da pređe granicu između 800 i 1000 ljudi, i ti pokušaji su sve češči kako se približava zima. Zastrašivanje, pretnje i nasilje nad ovim ovih ljudima, medju kojima je velik je broj dece bez pratnje, sve su češći na hrvatskoj granici

U toku protekle nedelje najmanje 50 maloletnih dečaka iz Avganistana, uzrasta od 14 do 17 godina pokušalo je da pređe granicu sa Hrvatskom, najčešće nastojeći da se domognu Francuske ili Nemačke. Ovi dečaci beže iz svoje zemlje, razorene stalnim sukobima kako bi izbegli nasilje i neretko prisilnu regrutaciju od strane Talibana.

Naši timovi koji se susreću sa njima, pružaju im informacije o njihovim pravima na smeštaj, nude psihološku pomoć kako bi prevazišli traumatična iskustva, nažalost ne mogu da ih zaštite od nasilja kojim se izlažu prilikom prelaska hrvatske granice.

A rizik je veliki, svedoči i priča šesnaestogodišnjeg Edriza iz Avganistana koji je  prošle nedelje pokušao sa grupom ostalih  dečaka da peške pređe hrvatsku granicu. Odmah po prelasku naleteli su na policiju, a kako on kazze, iskreno se uplašio za svoj i živote svojih drugova.

„Čuo sam od ljudi koji su već pokušavali da predju u Hrvatsku da su oteli im oteli mobilne telefone, pretukli ih, pokazivali su mi otiske batina po telu,i hteo sam da bežim, ali sam se ukopao od straha. Plašio sam se batina, čuo sam priče o šutiranju, udarcima pendrekom po rukama, nogama, čak i glavi, a nisam ni sanjao da bi mogli pucati. Medjutim, upravo to se dogodilo. Jedan od hrvatskih policajaca je usmerio pištolj prema njima, zapucao u vazduh i vikao: Sledeći put pucamo u vas! Tada smo svi počeli da bežimo nazad preko granice u Srbiju.“ priča Edriz oji se još nije oporavio od šoka.

Pogledajte još

Srbija potpisala novi Frontex ugovor

Foto: europa.rs Beograd, 25 jun, 2025 – Ivica Dačić, Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova …