Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Hrvatska nastavlja sa nasilnim push-backovima i maltretiranjem migranata

Hrvatska nastavlja sa nasilnim push-backovima i maltretiranjem migranata

Slično kao i u prethodnom periodu, nasilni incidenti i nasilje nad izbeglicama prilikom susreta sa hrvatskim policajcima i dalje su prisutni. Prema informacijama sa terena koje je prikupio tim Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA), najmanje 50 lica iz Irana i Avganistana je opisivalo torturu koju su prošli tokom pokušaja prelaska hrvatske granice.

Maloletna lica Subotica za sajt censored

Značajan broj lica koji su sa nama podelili svoje iskustvo, a koji su direktno iskusili kršenje osnovnih ljudskih prava, jesu i maloletna lica bez pratnje, većinom iz Avganistana, kojih ima najmanje polovina od ukupnog broja koji svakodnevno pokušava da pređe hrvatsku granicu.


Prema saznanjima sa terena, broj lica koji pokušavaju da pređu je i do 100 lica dnevno. Pojedine osobe navode da su zatražile azil odmah po susretu sa policijom, koja im je onemogućila dalju komunikaciju, udarajući ih i maltretirajući ih na različite načine, nakon čega su po pravilu vraćani nazad u Srbiju. Naden Sherif, iz Irana koji ima 25 godina ispričao nam je da je peške u grupi sa jos 15 lica prešao u Hrvatsku, te da su pešačili skoro 50 km, kada ih je zaustavila patrola hravtske policije. Naden je uznemireno ispričao da je zajedno sa još 15 prijatelja na silu ubačen u jedno vozilo, u kojem su jedva disali, a nisu imali pri sebi vodu.

Zastrašujuće iskustvo tokom vožnje trajalo je sat vremena, a njemu se činilo, kako kaže, kao večnost. Kada su stigli do graničnog prelaza, hrvatska policija im je naredila da izađu iz auta i peške se vrate na teritoriju Srbije. U razgovoru sa grupom migranata iz Avganistana, devetnaestogodišnji Ali Sadikula podelio je sa našim timom da je pre nekoliko dana bio u grupi od četrdeset lica koja je peške prešla na teritoriju Hrvatske, gde su u graničnom pojasu zaustavljeni od strane policije koja je izvadila vatreno oružje i ispalila jedan metak u vazduh. Dalje je ispričao da je policija zatim prišla migrantima, i njih deset je dobilo udarce u noge, šutiranjem, posle čega su odmah, bez evidentiranja prebačeni u blizini granice sa Srbijom.

Prema informacijama kojima APC/CZA tim raspolaže, hrvatska policija izvrši najmanje 1500 push –backova mesečno na teritoriju Srbije. Dnevno se na ovaj način vrati najmanje 15 lica, a nekada taj broj dostigne i preko 200 lica na dnevnom nivou. Gotovo sva lica koja su push-backovana (nasilno vraćena u Srbiju) svakodnevno svedoče o doživljenom nasilju i zastrašivanju od strane hrvatskih policajaca.

Pogledajte još

Prvi srpski pasoši za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 15. april 2024. god– Danas, vlasti Srbije uručile su prvi …