Početna / AKTUELNO / EU dala 40 miliona evra bespovratne pomoći Srbiji

EU dala 40 miliona evra bespovratne pomoći Srbiji

priredio APC   foto: | Južne vesti

Beograd, 30. Septembar – Evropska unija je od septembra 2015. dala 40 miliona evra bespovratne pomoći za podršku Srbiji u upravljanju izbegličkim i migrantskim tokovima, saopštila je Delegacija EU u Beogradu.

Više od 10,7 miliona evra dato je za radove na izgradnji i rekonstrukciji centara u Preševu, Šidu, Adaševcima, Subotici, Principovcu, Krnjači, Bosilegradu, Pirotu, Dimitrovgradu i Bujanovcu za planirane radove u Šidu i Padinskoj Skeli, kao i za opremu, mobilne timove, potrepštine i nameštaj.

“EU takođe plaća troškove struje, grejanja, vode, odnošenja smeća, sanitarne usluge i čišćenje, i to više od 460,000 evra ove godine i skoro dva miliona evra naredne godine”, navodi se u saopštenju.

Više od 9,4 miliona evra utrošeno je za plate 273 zaposlenih građana Srbije, koordinatora, prevodilaca, administrativnog pomoćnog osoblja i zaposlenih na održavanju u Subotici, Šidu, Preševu, Negotinu, Dimitrovgradu, Zaječaru, Krnjači, Banji Koviljači, Tutinu, Sjenici i Beogradu.

EU je obezbedila sredstva za hranu i smeštaj osoblja nadležnih organa prilikom rada na terenu, za dečje kutke, pružanje informacija, upravljanje individualnim slučajevima i spajanje porodica, kao i podršku maloletnim licima u pratnji ili bez nje.

Za zaštitu granica obezbeđeno je 7,5 miliona evra i to za opremu, informaciono-tehnološku infrastrukturu, bolje upravljanje granicama, angažovanje gostujućih službenika iz zemalja članica EU koji pružaju podršku graničnoj policiji Srbije, i za modernizaciju graničnih prelaza.

“EU je takođe za hranu i druge potrepštine obezbedila 3,8 miliona evra, a za transport i logistiku više od 2,6 miliona evra”, navodi se u saopštenju.

Za zdravstvenu negu dato je skoro 1,2 miliona evra i to za dve mobilne klinike, prateće medicinsko osoblje i prevodioce, lekove i druga medicinska sredstva, kao i pristup primarnoj zdravstvenoj nezi u prihvatnim centrima kao i u gradskom parku u Beogradu.

EU je finansirala i upravljanje, administrativne poslove, kompjutere, putovanja, komunikaciju sa skoro dva miliona evra dok je za podršku reformi nacionalnog sistema azila obezbedila milion evra.

Za “asistirani dobrovoljni povratak migranata u zemlje porekla” obezbeđeno je 0,75 miliona evra.

Pored toga, nekoliko zemalja članica EU je pružilo potrebnu bilateralnu pomoć Srbiji, u okviru Mehanizma EU za civilnu zaštitu.

Srbija je takodje dobila značajnu pomoć od EU u okviru regionalnog programa posvećenog upravljanju migracijama, čiji je budžet 8 miliona evra, dodaje se u saopštenju.

 

 

 

Pogledajte još

Izdata prva biometrijska lična karta za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 04. april 2024 god- Danas su vlasti Srbije izdale prvu …