Početna / AKTUELNO / Države EU preuzele samo  5.651 tražilaca azila iz Grčke i Italije

Države EU preuzele samo  5.651 tražilaca azila iz Grčke i Italije

priredio APC   foto: | Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis

 15. oktobar – Godinu dana od dogovora da će 160.000 izbeglica iz Grčke i Italije biti razmeštene u druge članice EU do septembra 2017, podaci su obeshrabrujući. Za godinu dana samo je 5.651 tražilaca azila preuzeto od drugih članica.

Iz Grčke je preuzeto 4.455 izbeglica, uglavnom Sirijaca, a iz Italije 1.196.

Francuska je imala najveći udeo u preraspodeli izbeglica, preuzevši 1.721 izbeglica iz Grčke a od Italije 231. Holandija je preuzela od dve južne članice ukupno 726 izbeglica, a Finska 690, piše EurActiv.com.

Prema izveštaju Evropske komisije Austrija, Danska, Mađarska i Poljska nisu primile nijednu izbeglicu od pokretanja plana u septembru prošle godine.

U septembru članice EU preuzele  su 1.200 izbeglica.

Plan o preuzimanju 160.000 izbeglica je već na neki način revidiran, pošto je Komisija ranije predložila da se od te kvote 50.000 mesta preusmeri na ispunjavanje dogovora sa Ankarom u delu koji se odnosi na direktno preseljenje sirijskih izbeglica iz Turske u EU, čime će se znatno smanjiti broj potencijalnih kandidata za preseljenje tražilaca azila iz južnih članica.

Prema dogovoru sa Turskom, EU će preuzimati izbeglice, pre svega Sirijce, iz kampova u Turskoj. Prema dogovoru od 18. marta ove godine, članice će primati za svakog vraćenog migranta koji je ilegalno došao do Grčke, jednog sirijskog izbeglicu iz Turske. Iz Turske je do sada u skladu sa tim dogovorom preuzeto ukupno 1.614 izbeglica.

 

 

 

Pogledajte još

Srbija potpisala novi Frontex ugovor

Foto: europa.rs Beograd, 25 jun, 2025 – Ivica Dačić, Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova …