Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Država negira maltretiranje azilanata
E7792374-DE08-426F-B4E7-950A57A91246 mw1024 s n

Država negira maltretiranje azilanata

IZVOR: DANAS 16.april 2015. godine

Od 1. septembra 2014. godine do 28. februara 2015.godine, u periodu najintenzivnije migracije stanovništva sa Kosova, policija Srbije je podnela krivične prijave protiv 489 osoba zbog nedozvoljenog prelaza državne granice i krijumčarenja ljudi, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova.

Od tog broja, njih devet je imalo prebivalište na Kosovu, a u istom periodu Sektor za unutrašnju kontrolu MUP-a Srbije je podneo pet krivičnih prijava protiv policijskih službenika zbog krivičnog dela primanja mita, od građana koji su na ilegalan način pokušali da pređu državnu granicu.

Ipak, prema američkoj nevladinoj organizaciji “Hjuman rajts voč” primanje mita nije najteži zločin koji pripadnici srpske policije čine prema ilegalnim migrantima koje zateknu u Srbiji. U izveštaju ove organizacije o stanju ljudskih prava u Srbiji, objavljenog 1.aprila 2015.godine istaknuto je da srpska policija vređa i zlostavlja tražioce azila i migrante. U izveštaju koji je rađen na bazi intervjua sa 81 tražiocem azila opisuju se nasilje, pretnje, vređanja kojima su bili izloženi.

E7792374-DE08-426F-B4E7-950A57A91246 mw1024 s n
                                                           Migranti u okolini Subotice

Neke porodice i deca bez pratnje izjavili su da su bili odbijeni kada su pokušali da se registruju kao tražioci azila i da su spavali napolju, na ledenoj hladnoći, navodi se u izveštaju te organizacije za ljudska prava. U izveštaju stoji da je utvrđeno da migranti i tražioci azila doživljavaju niz različitih zlostavljanja od policije Srbije, posebno u Subotici, ali i na jugu i istoku Srbije, kao i u Beogradu. Ispitanici su rekli da ih je policija prisiljavala da im daju novac i mobilne telefone, vređala ih i pretila nasiljem i deportacijom. Njih petoro, među kojima ima i dece, izjavilo je da ih je policija tukla, šutirala i udarala.

“Ukoliko Srbija zaista ima aspiracije za pridruživanje Evropskoj uniji, ona bi trebalo da stane na kraj svakom nasilju policije i hitno sprovede istragu o navodima zlostavljanja”, dodaje se u saopštenju.

Iz MUP-a Srbije navode da im se nije obratio nijedan iregularni migrant sa žalbom da je od strane policijskih službenika maltretiran ili prisiljavan da preda novac i mobilni telefon ili prijavi da mu je prećeno pritvaranjem, deportacijom ili fizičkim nasiljem. U odgovoru našem listu, MUP navodi da tvrdnje anketiranih migranata i tražilaca azila nisu potkrepljene činjenicama i dokazima koje bi pomogle u procesu utvrđivanja konkretne odgovornosti policijskih službenika Uprave granične policije.

“Takođe, neprihvatljive su i izjave da su maltretirani prilikom registracije i uzimanja zahteva, naročito, imajući u vidu, da postupku registracije i podnošenja zahteva prisustvuju i punomoćnici tražilaca azila, odnosno pravnici Beogradskog centra za ljudska prava i Centra za zaštitu i pomoć tražilaca azila”, ističe se u odgovoru MUP-a.

Sličan pogled na izveštaj HRV-a imaju i u republičkom Komesarijatu za izbeglice i migracije.

“Nismo se sretali sa takvim primedbama tražilaca azila. Naša saznanja su da kolege iz MUP-a rade savesno i korektno svoj posao”, kratko su iz Komesarijata prokomentarisali navode iz izveštaja HRV-a.

Đurović: Zanemarljive primedbe

Radoš Đurović, direktor Centra za zaštitu i pomoć tražilaca azila, kaže za Danas da ne može da isključi da se pojedini policajci ponašaju na način na koji tvrdi izveštaj HRV-a. Ipak, kako navodi, kada pitaju migrante o tome kako ih tretiraju pripadnici policije, zanemarljivo mali broj njih je imao primedbe. “Ukoliko i ima slučajeva napada policajaca na azilante, radi se o konkretnim incidentima, nikako o sistemskom nasilju”, kaže Đurović. Prema njegovim rečima, tačno je da su ljudi iz Centra za zaštitu i pomoć tražilaca azila prisutni kada azilanti podnose zahtev za azil i negira da je bilo ikakvih incidenata tokom podnošenja zahteva.

Pogledajte još

Stalno nastanjenje za izbeglicu iz Sirije

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 27. jun 2024. godine– Uz pomoć Centra za zaštitu i …