Početna / AKTUELNO / Đurović: Oko 400 migranata boravi na otvorenom

Đurović: Oko 400 migranata boravi na otvorenom

Izvor: Tanjug    Foto: N.Skenderija

Beograd, 8 januar – Procenjuje se da je u Srbiji trenutno između 5.000 i 6.000 izbeglica, od kojih je od 350 do 400 boravi na otvorenom na hladnoći, izjavio je danas direktor Centra za pomoć tražiocima azila Radoš Đurović i naveo da je najveći broj migranata na otvorenom u blizini granice sa Hrvatskom i Mađarskom, u teškim i neizvesnim uslovima.

Za njih, kako kaže, nema mesta u Adaševcima, Šidu, Subotici… nego se oni upućuju u druga, udaljena mesta u Srbiji, a da pri tom nemaju ni prevoz ni novac za put, što je za njih veliki problem.

Procenjuje se, dodaje on, da je i u Beogradu i okolnim mestima najmanje između 70 i 100 izbeglica bez smeštaja.

Đurović istovremeno navodi da je sedmoro dečaka juče, na Božić, otišlo u prihvatni centar u Krnjači sa policijskim potvrdama iz Dimitrovgrada o nameri za azil i smeštaj u Krnjači.

“Nisu ih pustili uprkos potvrdi policije. Juče su došli u Miksalište koje ne radi. Pokušavamo da im nađemo smeštaj adekvatan njihovom uzrastu i potrebama”, rekao je Đurović koji je imao uvid u policijeske potvrde i naveo da deca nisu dobila obaveštenje zašto nisu primljena u centar u Krnjači.

Kako je naveo, dečaci su iz Avganistana, uzrasta između 16 i 17 godina i pre nekoliko dana su u Srbiju ušli iz Bugarske.

“Zbog nedostatka smeštajnih kapaciteta maloletnici bez pratnje roditelja često bivaju upućivani iz Beograda da se sami jave u neka druga mesta u zemlji gde ima slobodnog smeštaja”, kaže Đurović.

Smatra da ceo sistem treba da se drugačije uredi u smislu prihvata, pre svega, maloletnika bez pratnje roditelja.

“Treba da se napravi poseban centar za prihvat te dece, kada govorimo o smeštaju, a ne da očekujemo da će deca sama da se snađu ili da,ako su upućeni u neki drugi grad, da mogu sama da otputuju”, rekao je Đurović.

Pogledajte još

Izdata prva biometrijska lična karta za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 04. april 2024 god- Danas su vlasti Srbije izdale prvu …