недеља, 21. април 2024.
srsren
Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Daleki svet u Beogradu – izložba radova žena i dece azilanata iz Banje i Bogovađe

Daleki svet u Beogradu – izložba radova žena i dece azilanata iz Banje i Bogovađe

U ponedeljak, 26. novembra otvorena je izložba radova žena i dece azilanata smeštenih u centrima u Banji Koviljači i Bogovađi.

Izloženi su radovi nastali tokom kreativnih radionica ali neki od radnih figurica, crteža i kolaža nastalih tokom kulturoloških, zdravstveno-higijenskih i radionica psihološkog osnaživanja koje je Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila realizovao tokom ove godine sa ženama i decom u azilnim centrima. Izložene su fotografije teških uslova u kojima se imigranti nalaze tokom puta, keramičke figure koje predstavljaju strah koju su neke od učesnica uobličile u figure talibana, policajca, groba, buba, zmija..  Postavljeni su crteži dece i žena o snovima među kojima je i škola, dom, poseta Parizu predstavljena u vidu Ajfelovog tornja; crteži o suzama majki tokom boravka van doma, ali i fotografije sa kreativnih radionica, crtanja kanom po dlanovima i pravljenja tradicionalnih avganistanskih zmajeva, snovi o budućnosti, domovima kakve zamišljaju, nakitu, ikebanama i skulpturama nastalim u zajedničkom radu. Na svim radionicama su učestvovale žene iz različitih zemalja što se vidi i na fotografijama.

Prikazana su i dva kratka filma – jedan o teškim uslovima u kojima se imigranti nalaze i drugi nastao tokom istraživanja organizacije Save the Children kada je APC bio partner u sprovođenju istraživanja sa decom smeštenom u Bogovađi.
Izložba je deo projekta Osnaživanje azilanata i lica koja su dobila azil za aktivniju socijalnu ulogu u lokalnim zajednicama koji finansira Scan fondacija i BCIF.

Postavka je prethodno bila izložena u Kulturnom centru „Hadži Ruvim“ u Lajkovcu a APC timu u organizaciji ovog događaja u Beogradu svesrdno su pomogli aktivisti okupljeni oko Kulturnog centra „Nea Pangea“ gde se izložba i postavljena.

Pogledajte još

Prvi srpski pasoši za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 15. april 2024. god– Danas, vlasti Srbije uručile su prvi …