понедељак, 20. мај 2024.
sren
Početna / AKTUELNO / Vojska Srbije predale MUP-u obezbedjenje granice ka Bugarskoj i Makedoniji

Vojska Srbije predale MUP-u obezbedjenje granice ka Bugarskoj i Makedoniji

izvor: BETA       foto: BETA

BEOGRAD, 5. aprila – Zajedničke vojno-policijske snage Srbije, posle više od 20 meseci angažovanja, predale su nadležnost obezbedjenja državne granice ka Bugarskoj i Makedoniji Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Zajedničke snage Vojske Srbije i MUP-a sprečile su od 19. jula 2016. godine do danas više od 23.000 migranata u pokušaju ilegalnog prelaska granice i 154 slučaja krijumčarenja 2.177 osoba, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Privedena su 134 državljana Srbije, 17 državljana Bugarske kao i državljani Pakistana, Avganistana, Iraka, Holandije, Austrije, Moldavije i Bosne i Hercegovine.

“Nadležni organi odredili su pritvor u trajanju do 30 dana za 122 osobe, a protiv 39 je podneta krivična prijava u redovnom postupku i isti se brane sa slobode. Za dve maloletne osobe podneta je prekršajna prijava, a za devet osoba je postupak obustavljen”, piše u saopštenju.

Pored linijskog načina obezbedjenja granice, Zajedničke snage angažovale su svoje organe po dubini teritorije, pre svega organizovanjem kontrolnih punktova ali i sprovodjenjem drugačijih kontrola komunikacija u dubini teritorije.

VS je u Zajednčikim snagama angažovala pretežno jedinice Vojne policije i pešadijske jedinice, dok je MUP angažovao pripadnike Uprave granične policije, Žandarmerije, Interventne i drugih jedinica.

“Pomoć u obezbedjenju državne granice pružila je i Evropska unija angažovanjem policijskih službenika iz Češke, Slovačke, Slovenije, Francuske, Madjarske i Austrije, a Oružane snage Austrije donirale su 30 dvogleda za noćno osmatranje Zajedničkim snagama za obezbedjenje državne granice”, stoji u saopštenju.

Pogledajte još

Prvi srpski pasoši za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 15. april 2024. god– Danas, vlasti Srbije uručile su prvi …